středa 27. července 2016

Mandlový dort s citrónovým marshmallow krémem a borůvkami

Share Button
Mandlový dort s citrónovým marshmallow krémem a borůvkami

Pročetla jsem spoustu receptů, radila se se sestrou, naučila se dělat paleo marshmallow a nakonec tenhle dort vymyslela. A dopadl nad očekávání dobře, mizel obrovskou rychlostí. Marshmallow krém je třeba použít čerstvý, ale mandlový piškot si můžete nachystat i den před podáváním dortu. Pokud byste chtěli péct dort bez vajec, je třeba zvolit jiný korpus, marshmallow krém je možné snadno udělat i bez bílků, časem na něj vložím recept.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 180 g medu
  • šťáva a najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
  • 200 g jemně mleté mandlové mouky (z loupaných mandlí)
  • 50 g arrowroot škrobu (koupíte např. v e-shopu Paleo Doupě)
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (pro striktně paleo verzi si namíchejte kypřící prášek podle těchto rad, nebo ho vynechte, piškot ale bude trochu hutnější)
  • 1 hrnek zahradních borůvek
  • špetka soli

  • šťáva z 1 citrónu doplněná do 85 g vodou
  • 2 zarovnané lžíce práškové želatiny (doporučuju značku Great Lakes, nelekejte se ceny, jedná se o opravdu velké balení, v přepočtu na kilogramy vyjde cenově stejně nebo i levněji jak jiné druhy, její výhodou je, že pochází z volně pasených zvířat)
  • 150 g medu
  • 2 bílky
  • 1 hrnek rozmačkaných zahradních borůvek
  • špetka soli

  • 1 hrnek zahradních borůvek

Postup


Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Smíchejte mandlovou mouku, arrowroot škrob a prášek do pečiva. Žloutky vyšlehejte s medem a citrónovou šťávou a kůrou do pěny, opatrně vmíchejte mandlovou mouku smíchanou s arrowroot škrobem a práškem do pečiva a nakonec po částech bílkový sníh.



Mandlové piškotové těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené olejem pomazaným pečicím papírem, posypte borůvkami a pečte při 175 °C přibližně 50 až 60 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit). Hotový mandlový piškot nechejte dobře vychladnout a rozřízněte ho v polovině výšky.



Do misky nalijte citrónovou šťávu s vodou, hladinu poprašte želatinou, promíchejte a nechejte 15 minut stát, aby želatina nasákla tekutinu a nabobtnala. Do malého kastrůlku dejte med a ohřejte ho k varu. Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli na pevný sníh, poté přidejte nabobtnanou želatinu a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte vroucí med. Šlehejte přibližně 10 minut, až vznikne hustý lesklý bílý marshmallow krém.



Rychle z marshmallow krému odeberte 10 lžic, smíchejte je s rozmačkanými borůvkami a směsí potřete spodní polovinu mandlového piškotu. Navrch položte druhou polovinu mandlového piškotu.



Celý povrch dortu potřete pomocí olejem pomazané kuchyňské stěrky houstnoucím marshmallow krémem, příliš neotálejte, jinak se krém začne lepit, tuhnout a nepůjde roztírat. Na krém na horní ploše dortu rozmístěte borůvky a krém nechejte v pokojové teplotě zpevnit, bude mu to trvat nanejvýš 3 hodiny. Dort nedávejte do chladničky, marshmallow krém by se vám začal rosit, vlhnout a roztékat.

Žádné komentáře:

Okomentovat