čtvrtek 7. července 2016

Palačinky z rýžové mouky

Share Button
Palačinky z rýžové mouky s džemem

Rozhodla jsem se surovinově zjednodušit (a zlevnit) svůj starší recept na rýžové palačinky. A rovnou jsem otestovala i variantu bez vajec. Je opravdu potřeba mít mouku velmi hladkou, dostatečně předem ji namočit a nejlépe ještě těsto prohnat mixérem, jinak se palačinky budou při smažení trhat.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké rýžové mouky
  • 2 vejce nebo 4 lžičky psyllia
  • přibližně 2,5 až 3 hrnky vody
  • za studena lisovaný kokosový olej

Postup


Na alespoň 12 hodin, lépe na celý den, namočte rýžovou mouku, pokud děláte bezvaječnou variantu, tak přidejte i psyllium, do 2 hrnků vody a nechejte stát v pokojové teplotě. Poté do hustého těstíčka vmíchejte vejce, pokud jste se je rozhodli použít, a tolik vody (bude to zhruba 1 hrnek, v případě vajec méně, v případě psyllia více), aby vzniklo trochu řidší palačinkové těsto. Jestliže použitá mouka není úplně jemná a nebo jste zvolili psyllium, doporučuju těsto ještě velmi dobře promixovat.



Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev. Nechejte na ní rozpustit 1/8 lžičky kokosového oleje. Naběračkou naberte těsto a rozlijte ho v tenké vrstvě po celé pánvi, měl by se během pát vteřin objevit jakoby bublinkovo-krajkový vzor. Pokud těsto nejde dobře rozlívat, tak je buď moc husté a nebo je nedostatečně jemné. Pokud se během smažení na palačince objevují trhliny, přidali jste málo vody. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem udělejte i další palačinky ze zbylého těsta. Ještě teplé je potřete náplní, stočte a podávejte.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, je možné místo vejce použít jablečné pyré? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám tušení, obávám se ale, že by se palačinky trhaly

      Vymazat
    2. Tak se povedly :-). Dala jsem 1 jablko a s těstem jsem ho rozmixovala.

      Vymazat