pondělí 18. července 2016

Pečené fazole

Share Button
Pečené fazole

Pečené fazole jsou dalším z našich oblíbených luštěninových jídel. Přiznávám velkou dávku americké inspirace, hlavně bostonskými pečenými fazolemi. Výsledná omáčka je hustá, nasládlá a kořeněná, nelekejte se trochu delšího seznamu surovin, postup vaření je velmi jednoduchý. Jídlo je to velmi syté, pečené fazole můžete jíst samotné, nebo si k nim přidat rýži, tortilly, kukuřičný chléb a třeba zelný salát coleslaw.

Suroviny

  • 1 kg bílých fazolí
  • 1,2 kg (3 konzervy) sekaných rajčat
  • velký kus kůže ze slaniny nebo několik lžic sádla, případně rostlinného oleje
  • 4 lžíce výraznější hořčice
  • 6 lžic třtinové melasy
  • 10 lžic medu nebo javorového sirupu
  • 4 nahrubo pokrájené cibule
  • 6 nahrubo pokrájených stroužků česneku
  • 3 najemno pokrájené papričky jalapeño
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 2 lžičky oregana
  • mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup


Den předem namočte fazole do dostatku vody. Následující den z fazolí sceďte vodu a do hrnce nalijte tolik čerstvé vody, aby byla hladina přibližně 5 cm nad fazolemi. Hrnec zakryjte pokličkou a fazole uvařte doměkka, poté je včetně vývaru přesuňte do pekáče.



Do pekáče k fazolím přidejte všechny ostatní suroviny a vložte ho do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 3 hodiny, až omáčka zhoustne, párkrát během pečení obsah pekáče promíchejte. Podle chuti pečené fazole dosolte a ještě horké je podávejte.

8 komentářů:

  1. super varianta na naše oblíbené jídlo :-) čím by se dala nahradit melasa? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Melasa má natolik specifickou chuť, že podle mě nahradit nejde. Jedině vynechat, ale nebude to úplně ono. Já melasu používám fakt málo, mám skleničku v lednici už přes rok a půl a je pořád OK.

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat, jakou vlastně má ta melasa chuť? Recept mě zaujal a chtěla bych o víkendu udělat, ale asi ji nikde tak rychle neseženu... Předpokládám, že je nasládlá, takže nestačilo by nahradit třeba panelou? Děkuji :-)

      Vymazat
    3. to se snad ani nedá k ničemu připodobnit, prostě melasa, sladká skoro není ... v receptu ji vynechte, nebude to úplně ono, ale pořád dobré (jen bych ubrala med/javorový sirup, bez melasy by to mohlo působit přeslazeně, kdyžtak dosladíte upečené fazole)

      Vymazat
  2. A dcerce,13 měsíců,bez papriček dát mohu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, co všechno už jí, jak citlivé má trávení a jaké má chutě ... můj roční to jedl přesně podle receptu.

      Vymazat
  3. Katko, prosím pro kolik osob asi vyjdou fazole dle uvedených ingrediencí? Děkují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jich (viz fotky) plný pekáč, tak 10 porcí určitě. Jde to zamrazit :-)

      Vymazat