pondělí 18. července 2016

Vepřová sekaná pečeně

Share Button
Vepřová sekaná pečeně

Sekaná pečeně je klasické české jídlo. A každý ji dělá trochu jinak, používá jiný poměr vepřového a hovězího masa, někdo přidává i králičí maso, někdo dává kmín a někdo ne. Moje verze je bez lepku, bez vajec, bez kmínu a jen z vepřového masa, na sekanou pečeni nepoužívám směs s hovězím, přijde nám to suché.

Suroviny

  • 1,5 kg mletého vepřového masa
  • 1 nadrobno pokrájená cibule
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 5 lžiček majoránky
  • přibližně 1 hrnek kukuřičné strouhanky či tapiokové mouky
  • 2 lžíce sádla
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup


Mleté maso důkladně promíchejte s cibulí, česnekem, majoránkou, pepřem, solí a několika lžícemi kukuřičné strouhanky nebo tapiokové mouky. Podle potřeby ještě zapracujte další strouhanku či mouku, aby vznikla hmota dobře držící tvar.



Z masové směsi navlhčenýma rukama vytvarujte velkou šišku a vložte ji do pekáče vymazaného sádlem. Podlijte půl hrnkem vody a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 2,5 hodiny, podle potřeby podlévejte vodou. Sekanou pečeni podávejte teplou s vařenými bramborami a kyselými okurkami či kysaným zelím, nebo s rajskou omáčkou a rýží, můžete ji zkusit i studenou s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat