středa 10. srpna 2016

Fermentovaná pomazánka ze sušených meruněk

Share Button
Žitný kváskový chléb s nepasterizovaným máslem a fermentovanou pomazánkou ze sušených meruněk

Stravování podle pravidel Nadace Westona A. Price mi dává smysl, nejde vlastně o nic nového ani složitého, jedná se o návrat k vaření ze základních surovin, dávání přednosti kvalitnímu výživování místo nezdravého nacpávání našeho těla. Už dlouho jsem chtěla tuto pomazánku z knihy Vyživující tradice (Nourishing Traditions) vyzkoušet a konečně jsem se na ni vrhla, jen jsem musela kvůli bezmléčné dietě nahradit syrovátku.

Suroviny

  • 1 hrnek (100 g) nesířených dobře vysušených meruněk (měkkých sušených meruněk bude potřeba více, odhaduju 1,5 hrnku)
  • 1 zarovnaná lžička nerafinované mořské soli (doporučuju tu z Guérande)
  • 10 lžic (nebo více) kvalitního surového medu
  • 1 kapsle kvalitních probiotik

Postup


Sušené meruňky vložte do malého hrnce a přidejte tolik vody, aby byly potopené, budete jí potřebovat přibližně 1 hrnek. Uveďte do varu, ztlumte výkon plotýnky a meruňky uvařte doměkka, většina vody by se měla vstřebat. Nechejte je vychladnout a vmíchejte sůl, med a obsah kapsle probiotik.



Vše dohromady důkladně rozmixujte, podle chuti případně vmíchejte další med a vzniklou pastovitou pomazánku přesuňte do vysterilizované sklenice. Zavřete víčko a nechejte 2 dny při pokojové teplotě fermentovat, poté pomazánku uložte do chladničky a přibližně do 2 měsíců spotřebujte. Můžete ji mazat na pečivo nebo přidat třeba do bílého jogurtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat