čtvrtek 11. srpna 2016

Kvašené okurky s citrónem

Share Button
Kvašené okurky s citrónem

Sešlo se mi doma víc okurek hadovek a přerostlých nakládeček, než jsme byli schopní sníst, tak jsem dumala, jak je zdravě, alespoň na několik týdnů, zakonzervovat. Nakonec jsem ty přerostlé nakládačky nechala zkvasit, nejde úplně o klasický český recept, je v něm i něco turecké inspirace. Přiznávám se, že výsledek je poněkud zvláštní, ale mně chutnají, myslím, že ke grilovanému masu by byly perfektní. Jestli se bojíte výsledné chuti, ale přesto chcete recept vyzkoušet, neváhejte a vyrobte těchto kvašáků menší množství.

Suroviny

  • 1 kg přerostlých okurek nakládaček
  • 1 chemicky neošetřený (bio) citrón
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 5 menších listů bílého zelí
  • 5 malých snítek kopru
  • 5 lžiček tmavých hořčičných semínek
  • přibližně 1 litr vychladlé převařené vody
  • 25 g nerafinované mořské soli
  • 2 kapsle kvalitních probiotik

Postup


Okurky dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a odkrájejte jim špičky. Očištěné okurky rozkrájejte podélně na poloviny, ty hodně velké na čtvrtiny. Citrón omyjte a nakrájejte na plátky, případná semínka vyndejte a vyhoďte. Stroužky česneku nakrájejte na tlusté plátky. Na dno zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, sklenice položte 2 listy zelí a na ně střídavě naskládejte okurky, kolečka citrónu, plátky česneku, kopr a hořčičná semínka a úplně nahoru položte 3 listy zelí.



Ve zchladlé převařené vodě rozmíchejte sůl a poté vysypaný obsah kapslí probiotik a vše nalijte na zeleninu ve sklenici, podle potřeby přilijte ještě tolik zchladlé převařené vody, aby veškerá zelenina byla potopená. Obsah sklenice zatižte, např. silným sáčkem naplněným vodou, aby zelenina zůstala ponořená v nálevu a neměl k ní přístup vzduch. Nechejte okurky kvasit při pokojové teplotě na tmavším místě přibližně 4 dny, až budou dostatečně kyselé. Poté vyndejte zatěžovací sáček, sklenici zavřete víčkem a přesuňte do chladničky. Okurky by měly vydržet několik týdnů, pokud budete dbát na čistotu a na to, aby zůstávaly ponořené v nálevu. Kromě okurek můžete jíst i česnek a zelí a pít nálev.

Žádné komentáře:

Okomentovat