čtvrtek 15. září 2016

Jablečná přesnídávka

Share Button
Jablečná přesnídávka

Nejedná se o nijak objevný recept, jenom jsem využila pořádný mixér, když už ho mám doma, a červená jablka povařila i se slupkou a pak důkladně rozmixovala. Díky tomu má přesnídávka narůžovělou barvu. Můžete ji zavařit v hrnci či v troubě a nebo ji sníst rovnou ještě teplou třeba se špetkou skořice a máslem.

Suroviny

  • nahrubo pokrájená červená jablka zbavená jadřinců

Postup


Do hrnce nalijte několik lžic vody, uveďte je do varu a přidejte jablka. Hrnec zakryjte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a jablka uduste doměkka, podle potřeby obsah hrnce promíchejte a dolijte trochu vody. Poté jablka dohladka rozmixujte. Skleničky vysterilizujte vroucí vodou, naplňte je horkou jablečnou přesnídávkou (dejte pozor, aby hrdla skleniček zůstala čistá) a našroubujte víčka, jen je nedotahujte. Přesnídávku zavařte v hrnci nebo v troubě, můžete ji pak skladovat mnoho měsíců v pokojové teplotě.

Při zavařování v hrnci skleničky naskládejte do velkého hrnce, okolo nich nalijte do 3/4 jejich výšky vroucí vodou a uveďte ji do varu. Hrnec zakryjte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a vařte 15 minut. Pak skleničky s přesnídávkou vytahejte z hrnce, ihned jim pevně dotáhněte víčka, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Při zavařování v troubě ji rozehřejte na 110 °C, naskládejte do ní na rošt čerstvě naplněné horké skleničky a "pečte" je 15 minut. Pak skleničky s přesnídávkou vyndejte z trouby, ihned jim pevně dotáhněte víčka, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

2 komentáře:

  1. Díky za recept, tohle udělám, na podzim se u nás prodává neuvěřitelný množství jablek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já dělala z padaných - takže víc jak levně :-)

      Vymazat