pondělí 19. září 2016

Palačinky z kukuřičné mouky

Share Button
Palačinky z kukuřičné mouky

Zkoušela jsem několik možností, jak udělat kukuřičné palačinky bez vajec, ale zatím se mi to nepodařilo. Ještě chci otestovat nixtamalizovanou mouku masa harina. Zatím tedy zveřejňuju variantu s vejci, ale i u té je nutností opravdu jemně umletá mouka a nebo použití mixéru, aby se vám těsto dobře lilo na pánev a aby se palačinky netrhaly.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké kukuřičné mouky
  • přibližně 3 až 4 hrnky vody
  • 2 vejce
  • špetka nerafinované mořské soli
  • za studena lisovaný kokosový olej

Postup


Půl dne, lépe až den, předem smíchejte mouku se špetkou soli a 2 hrnky vody (místo části vody můžete pro lepší stravitelnost a využití živin z kukuřice použít vodní kefír), zakryjte a nechejte stát v pokojové teplotě. Poté přidejte vejce, 1 hrnek vody a dobře promíchejte. Pokud kukuřičná mouka navzdory označení hladká není dostatečně jemná, těsto ještě rozmixujte. Palačinkové těsto ještě podle potřeby nařeďte vodou, mělo by být o něco tekutější než z pšeničné mouky. Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev, nechejte na ní rozpustit přibližně 1/4 lžičky kokosového oleje a rozlijte na ni v tenké vrstvě zhruba jednu naběračku těsta. Palačinka by neměla během smažení na povrchu popraskat, pokud to dělá, máte těsto pravděpodobně moc husté. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem udělejte ze zbylého těsta i další palačinky. Ještě teplé je potřete džemem nebo použijte třeba lemon curd či karamelizovaný banán, stočte je nebo přeložte a podávejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat