pondělí 19. září 2016

Paleo lemon curd

Share Button
Paleo lemon curd

Je kyselý a sladký zároveň, bude ho milovat - jako já ... a nebo taky ne - jako můj manžel a dcera. Pokud nevíte jak chutná, udělejte ho klidně jenom z poloviční dávky. Běžné recepty na lemon curd obsahují máslo a cukr, ale jde to i bezmléčně a s medem.

Suroviny

  • 6 velkých vajec
  • 250 g medu
  • 2 lžíce najemno nastrouhané kůry z bio (chemicky neošetřených) citrónů
  • 1 hrnek citrónové šťávy (budete potřebovat přibližně 6 citrónů)
  • 175 g za studena lisovaného kokosového oleje

Postup


V menším hrnci rozšlehejte vejce s medem a citrónovou kůrou a při mírném výkonu oplotýnky začněte za stálého míchání zahřívat. Nespěchejte, aby se vám příliš vysokou teplotou vejce nesrazila. Jakmile začne vaječná směs krémovatět, vmíchejte do ní postupně citrónovou šťávu a po částech kokosový olej. Stále míchejte a pomalu zahřívejte, až směs zhoustne na řidší krém a objeví se první bublinky varu. Nevařte, ale ihned horký krém přeceďte (zachycenou kůru vyhoďte) a rozdělte ho do skleniček vysterilizovaných horkou vodou. Skleničky pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Poté lemon curd uložte do chladničky, měl by vydržet alespoň týden až dva. Podávejte ho vychlazený jako dezert (samotný či se šlehačkou), použijte jako pomazánku na toast, náplň do palačinek nebo jako dortový krém.

2 komentáře:

  1. Dobry den, můžu místo kokos. oleje použít máslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s máslem se používají jen žloutky - prostě jiný recept

      Vymazat