sobota 10. září 2016

Špaldové nudle s mákem

Share Button
Špaldové nudle s mákem

Nudle s mákem jsem až donedávna zrovna nemilovala, ale pak jsem totálně překopala klasický recept. Špaldové nudle můžete použít i kupované, já mám ráda ty značky Bioharmonie. Je také možné použít jiné těstoviny včetně bezlepkových, např. kukuřičné vrtulky.

Suroviny

  • 2 až 3 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky plus další na vyvalování
  • 2 lžíce vlašskořechového oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • nerafinovaná mořská sůl

  • nepasterizová máslo z mléka krav pasených, krmenných travou, ghí nebo za studena lisovaný kokosový či vlašskoořechový olej
  • datlový sirup nebo med
  • mletý mák

Postup


Na pracovní plochu nasypte 2 hrnky mouky, uprostřed udělejte dolík a nalijte do něj olej a půl hrnku vody, nejdříve vidličkou a poté hnětením postupně zapracovávejte mouku, podle potřeby jí ještě přisypte tolik, aby vzniklo pevné těsto. Nechejte ho stát na pomoučené ploše 30 minut, za tu dobu změkne a poté hnětením zapracujte ještě tolik mouky, že bude těsto nelepivé a poměrně tuhé.



Odeberte polovinu těsta a na vydatně pomoučené pracovní desce ji rozválejte na tenký plát, velmi ostrým nožem nebo krájecím kolečkem plát těsta nařezejte na široké nudle. Stejným způsobem zpracujte i druhou půlku těsta. Mezitím dejte do velkého hrnce ohřívat osolenou vodu, jakmile začne prudce vřít, rychle do ní naházejte všechny nudle, jakmile vyplavou na povrch, jsou už skoro hotové.



Na skus uvařené nudle ihned sceďte a rychle je promíchejte s tukem, aby se neslepily. Poté vmíchejte datlový sirup nebo med a nakonec mletý mák a ještě teplé podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat