čtvrtek 27. října 2016

Kváskový nehnětený špaldovo-žitný chléb

Share Button
Kváskový nehnětený špaldovo-žitný chléb s dýňovými semínky

Přiznávám se dobrovolně a bez mučení, že chléb pečený bez formy, např. kynutý v ošatce, se mi prostě nedaří. Bez ohledu na recept, droždí, kvásek, postup či míru nakynutí z toho nakonec vždy vyšel hutný placák. Nakonec jsem se rozhodla tyto pokusy vzdát, ale stále jsem chtěla péct domácí kváskový chléb. A tak tady máte recept na chléb pro chlebové neumětely jako jsem já, dle mé a dceřiny chuti vyladěný kváskový ve formě pečený. Místo chlebové (hladké) špaldové mouky můžete použít také celozrnnou, jen bude chléb hutnější, můžete použít všechnu mouku špaldovou a nebo všechnu žitnou a nebo 4 hrnky žitné chlebové mouky, 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky a 1 hrnek ovesné mouky, to je v poslední době moje nejoblíbenější kombinace.

Suroviny

  • 2 hrnky (o objemu 200ml) chlebové žitné mouky
  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky vlažné vody
  • 1 lžička žitného nebo špaldovo-žitného kvásku
  • 2 hrnky chlebové špaldové mouky
  • 2 až 3 lžičky jemné nerafinované soli
  • volitelně 1 zarovnaná lžíce celého kmínu nebo hrst přes noc namočených a pak okapaných vlašských ořechů či dýňových semínek
  • 1/2 lžíce olivového oleje

Postup


V míse smíchejte chlebovou žitnou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, vodu a kvásek. Mísu zakryjte fólií nebo ji vložte do velkého pytle a nechejte stát v pokojové teplotě přibližně 12 hodin, kvásek se zatím pomnoží. Z vykynutého kvásku odeberte přibližně jednu lžíci do malé skleničky, zavřete víčko a uložte do chladničky (přibližně do 1 týdne znovu pečte chléb a z kvásku si opět schovejte 1 lžíci na další pečení). Ke kvásku v míse přidejte hladkou špaldovou mouku, sůl a případně i kmín nebo vlašské ořechy či dýňová semínka a dobře promíchejte, mělo by vzniknout lepkavé velmi měkké těsto. Nachystejte si klasickou českou chlebíčkovou formu o délce 30 cm, šířce 11 cm a výšce 8 cm, vyložte ji pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Těsto přesuňte do formy a vložte ji do velkého pytle. Nechejte na teplém místě kynout 2 až 4 hodiny, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Ke konci kynutí dejte rozehřívat troubu na 250 °C. Formu s vykynutým chlebem vložte do trouby a pečte 20 minut, poté teplotu stáhněte na na 200 °C a pečte ještě 40 minut. Pak formu vyndejte z trouby, chléb opatrně vyklopte na mřížku, stáhněte s něj pečící papír a vložte ho spodní stranou nahoru do trouby. Chléb pečte ještě přibližně 10 až 20 minut, až bude mít křupavou a dohněda vypečenou kůrku. Poté ho opatrně vyndejte, položte spodní stranou na mřížku a nechejte úplně vychladnout, bude to trvat 1 až 2 hodiny. Odolejte a nekrájejte ho dříve, srazil by se.

4 komentáře:

  1. Jak se prosím dělá kvásek? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni/ ... nebo od někoho darem nebo se dá z některých pekáren koupit (např. Pečivo od Staňky mám vyzkoušeno)

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohu použít sušený kvásek? Pokud ano, jaké množství? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sušený musíte nejprve aktivovat (tedy namnožit s moukou a vodou), tedy pokud jde o sušený živý kvásek, ne mrtvý - který je jen ochucovadlo

      Vymazat