čtvrtek 27. října 2016

Kváskový nehnětený špaldovo-žitný chléb

Share Button
Kváskový nehnětený špaldovo-žitný chléb s dýňovými semínky

Přiznávám se dobrovolně a bez mučení, že chléb pečený bez formy, např. kynutý v ošatce, se mi prostě nedaří. Bez ohledu na recept, droždí, kvásek, postup či míru nakynutí z toho nakonec vždy vyšel hutný placák. Nakonec jsem se rozhodla tyto pokusy vzdát, ale stále jsem chtěla péct domácí kváskový chléb. A tak tady máte recept na chléb pro chlebové neumětely jako jsem já, dle mé a dceřiny chuti vyladěný kváskový ve formě pečený. Místo chlebové (hladké) špaldové mouky můžete použít také celozrnnou, jen bude chléb hutnější, můžete použít všechnu mouku špaldovou a nebo všechnu žitnou a nebo 4 hrnky žitné chlebové mouky, 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky a 1 hrnek ovesné mouky, to je v poslední době moje nejoblíbenější kombinace.

Suroviny

  • 2 hrnky (o objemu 200ml) chlebové žitné mouky
  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky vlažné vody
  • 1 lžička žitného nebo špaldovo-žitného kvásku
  • 2 hrnky chlebové špaldové mouky
  • 2 až 3 lžičky jemné nerafinované soli
  • volitelně 1 zarovnaná lžíce celého kmínu nebo hrst přes noc namočených a pak okapaných vlašských ořechů či dýňových semínek
  • 1/2 lžíce olivového oleje

Postup


V míse smíchejte chlebovou žitnou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, vodu a kvásek. Mísu zakryjte fólií nebo ji vložte do velkého pytle a nechejte stát v pokojové teplotě přibližně 12 hodin, kvásek se zatím pomnoží. Z vykynutého kvásku odeberte přibližně jednu lžíci do malé skleničky, zavřete víčko a uložte do chladničky (přibližně do 1 týdne znovu pečte chléb a z kvásku si opět schovejte 1 lžíci na další pečení). Ke kvásku v míse přidejte hladkou špaldovou mouku, sůl a případně i kmín nebo vlašské ořechy či dýňová semínka a dobře promíchejte, mělo by vzniknout lepkavé velmi měkké těsto. Nachystejte si klasickou českou chlebíčkovou formu o délce 30 cm, šířce 11 cm a výšce 8 cm, vyložte ji pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Těsto přesuňte do formy a vložte ji do velkého pytle. Nechejte na teplém místě kynout 2 až 4 hodiny, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Ke konci kynutí dejte rozehřívat troubu na 250 °C. Formu s vykynutým chlebem vložte do trouby a pečte 20 minut, poté teplotu stáhněte na na 200 °C a pečte ještě 40 minut. Pak formu vyndejte z trouby, chléb opatrně vyklopte na mřížku, stáhněte s něj pečící papír a vložte ho spodní stranou nahoru do trouby. Chléb pečte ještě přibližně 10 až 20 minut, až bude mít křupavou a dohněda vypečenou kůrku. Poté ho opatrně vyndejte, položte spodní stranou na mřížku a nechejte úplně vychladnout, bude to trvat 1 až 2 hodiny. Odolejte a nekrájejte ho dříve, srazil by se.

2 komentáře:

  1. Jak se prosím dělá kvásek? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.maskrtnica.cz/komunitni-kvaseni/ ... nebo od někoho darem nebo se dá z některých pekáren koupit (např. Pečivo od Staňky mám vyzkoušeno)

      Vymazat