pondělí 10. října 2016

Zeleninová polévka s vaječnou jíškou

Share Button
Zeleninová polévka s vaječnou jíškou

Tuhle polévku jsem milovala už jako dítě, ale tehdy v ní bývala jíška z bílé pšeničné mouky, to jediné jsem změnila. Chuťové vyznění polévky je pokaždé trochu jiné podle použité zeleniny, zvolte, co máte zrovna doma, na co máte chuť a bude vám ladit k sobě.

Suroviny

  • 6 lžic sádla nebo másla
  • 6 lžic jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 2 velká vejce
  • voda nebo vývar
  • pokrájené různé druhy polévkové zeleniny (např. mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, kapusta, květák, brokolice, kedlubna, pórek, černý kořen, hrášek, zelené fazolky, ale můžete přihodit třeba i ovadlé listy salátu)
  • najemno nasekaná pažitka nebo petrželka
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo, přidejte mouku a za stálého míchání usmažte světlou jíšku. Přidejte rozkvedlaná osolená vejce a rychle je s jíškou promíchejte, až se teplem srazí. Do hrnce nalijte vodu nebo vývar, uveďte do varu, přidejte sůl a postupně přidávejte zeleninu podle doby potřebné k jejímu uvaření. Nakonec k zelenině přidejte i vaječnou jíšku a vše vařte ještě přibližně čtvrt hodiny. Polévku podle chuti dosolte, vmíchejte do ní pažitku nebo petrželku a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat