pátek 30. prosince 2016

Řepný kvas

Share Button
Řepný kvas

Máte rádi červenou řepu? Pak vám nejspís bude chutnat i kvašená. Z řepného kvasu se jí jak zelenina, tak se pije i nálev. Tento nápoj má krásnou barvu a mírně kořeněnou kyselou chuť.

Suroviny

  • 1 kg oloupané červené řepy
  • 1 velká oloupaná cibule
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • přibližně 1,5 litru vychladlé převařené vody
  • 35 g nerafinované mořské soli
  • 2 kapsle kvalitních probiotik nebo 2 lžíce nálevu z jiné mléčně kvašené zeleniny

Postup


Červenou řepu a cibuli nakrájejte na plátky. Do zchladlé, předem horkou vodou vysterilizované, sklenice vložte červenou řepu, cibuli, česnek, bobkové listy, nové koření a hřebíčky. Ve zchladlé převařené vodě rozmíchejte sůl a poté také vysypaný obsah kapslí probiotik nebo nálev z kvašené zeleniny. Slaný roztok vlijte do sklenice k zelenině a koření. Zavřete sklenici, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat při kvašení vznikající plyny. Nechte kvasit při pokojové teplotě na tmavším místě několik dnů, až budou řepa i nálev dostatečně kyselé. Poté sklenici s řepným kvasem uložte do ledničky, vydrží tam řadu týdnů. Postupně odebírejte a konzumujte kvašenou červenou řepu, cibuli, česnek i nálev, dbejte ale na čistotu a na to, aby zelenina zůstávala stále ponořená.

Žádné komentáře:

Okomentovat