sobota 31. prosince 2016

Škvarkové makové rohlíčky

Share Button
Škvarkové makové rohlíčky

Okolo svátku svatého Martina jsem se rozhodla upéct makové rohlíčky, tedy aniž by to nějak výrazně plánovala. Použila jsem proto suroviny, které jsem zrovna měla doma, a povedla se mi asi zatím nejlepší bezmléčná maková náplň vhodná třeba i do kynutých buchet.

Suroviny

  • 250 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 150 g chlebové špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 50 g ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
  • 25 g kokosového cukru nebo panely
  • 1/2 balíčku (instantního droždí (kupuju značku saf-instant)
  • 200 g vlažné vody
  • 150 g sádla s mletými škvarky
  • 50 g rostlinného oleje (já použila slunečnicový dezodorizovaný vodní parou)

  • 150 g mletého máku
  • 30 g kokosového cukru nebo panely
  • 30 g ovesné mouky (rozmixovaných ovesných vloček)
  • 225 g vody

Postup


V míse smíchejte jemně mletou celozrnnou špaldovou, chlebovou špaldovou, pohankovou a ovesnou mouku s kokosovým cukrem nebo panelou, uprostřed udělejte důlek a do něj nasypte droždí a nalijte vlažnou vodu. Promíchejte s trochou mouky a počkejte, až se droždí zaktivuje, začne bublat. Poté přidejte škvarkové sádlo a olej a vypracujte pevné nelepivé těsto, podle potřeby ho jemně prohněťte. Mísu zakryjte a těsto nechejte zhruba 30 minut kynout.

Mezitím ve vodě povařte mletý mák s ovesnou moukou a kokosovým cukrem či panelou. Měla by vzniknout vlhká, ale poměrně soudržná maková náplň. Těsto na rohlíčky rozdělte na 4 díly a z každého utvořte kouli. Každou kouli rozválejte na kruhovou placku a tu rozkrájejte na 6 výsečí. Na vnější okraj každé výseče umístěte lžičku makové náplně, stáčejte rohlíčky a pokládejte je na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Oba plechy vložte do trouby se zapnutým horkovzduchem rozpálené na 175 °C a makové rohlíčky pečte přibližně 30 až 35 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat