pondělí 23. ledna 2017

Pečený králík se zeleninovou omáčkou a ovesno-kukuřičnými knedlíčky

Share Button
Pečený králík se zeleninovou omáčkou a ovesno-kukuřičnými knedlíčky

Přemýšlela jsem, jak tento recept nazvat, nechtěla jsem vzbuzovat nějaká nadměrná očekávání. V podstatě jde o maso s omáčkou na způsob svíčkové, ale bez bílkovin kravského mléka. Omáčky nejspíš budete mít hodně, my ji máme rádi, tak netroškařím. Pravděpodobně vám zbyde nějaké ovesné "mléko", můžete ho přidat do polévky nebo z něj uvařit třeba pudink.

Suroviny

  • 1 na porce rozdělený odblaněný králík
  • 1 bulva celeru
  • 3 petržele
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • špetka tymiánu
  • citrónová šťáva
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • hladká kukuřičná mouka
  • sůl

Postup


Králičí maso rozložte do pekáče. Zeleninu očistěte, oloupejte, nahrubo pokrájejte a společně s kořením přidejte do pekáče. Maso i zeleninu osolte, podlijte trochou vody a vložte do trpuby vyhřáté na 180 °C. Upečte doměkka, podle potřeby maso otáčejte, zeleninu promíchávejte a mírně podlévejte vodou. Ovesné vločky zalijte 6 hrnky vroucí vody a nechejte asi půl hodiny stát. Poté přeceďte přes jemné sítko a vločky dobře vymačkejte. Vymačkané vločky propracujte s hladkou kukuřičnou moukou na pevnější těsto a navlhčenýma rukama z něj utvořte kuličky. Ovesno-kukuřičné knedlíčky uvařte v osolené vodě, jakmile vyplavou, ještě je chvíli vařte. Jeden zkuste vylovit, rozkrojte ho a zkontrolujte, jestli je už hotový. Z pekáče vyjměte upečeného králíka a koření, to vyhoďte. Upečenou zeleninu i s výpekem přesuňte do hrnce a rozmixujte ji s potřebným množstvím ovesného "mléka" a vody na omáčku. Omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou a podávejte ji s pečeným králíkem a ovesno-kukuřičnými knedlíčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat