čtvrtek 16. března 2017

Hruškovo-dýňová přesnídávka

Share Button
Hruškovo-dýňová přesnídávka

Přesnídávky se obvykle dělají čistě ovocné, ale je možné přidat i některé sladší druhy zeleniny. Hodí se třeba dýně, mrkev a nebo červená řepa. Lze také přidat, adekvátně věku dítěte, různé druhy koření, skořici, vanilku i jiné.

Suroviny

  • 1 oloupaná máslová dýně zbavená semínek
  • dvojnásobek objemu dýně odjadřincovaných a oloupaných sladších hrušek
  • 1 vanilkový lusk

Postup


Do hrnce nalijte několik lžic vody, uveďte je do varu a přidejte na kostky pokrájené hrušky a dýni a podélně rozkrojený vanilkový lusk. Hrnec zakryjte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a hrušky s dýní uduste doměkka, podle potřeby obsah hrnce promíchejte a nebo dolijte trochu vody. Vanilkový lusk vytáhněte z hrnce a dýni s hruškami rozmixujte. Skleničky vysterilizujte vroucí vodou, naplňte je horkou přesnídávkou (dejte pozor, aby hrdla skleniček zůstala čistá) a našroubujte víčka, jen je nedotahujte. Přesnídávku zavařte v hrnci nebo v troubě, můžete ji pak skladovat mnoho měsíců v pokojové teplotě.

Při zavařování v hrnci skleničky naskládejte do velkého hrnce, okolo nich nalijte do 3/4 jejich výšky vroucí vodou a uveďte ji do varu. Hrnec zakryjte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a vařte 15 minut. Pak skleničky s přesnídávkou vytahejte z hrnce, ihned jim pevně dotáhněte víčka, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Při zavařování v troubě ji rozehřejte na 110 °C, naskládejte do ní na rošt čerstvě naplněné horké skleničky a "pečte" je 15 minut. Pak skleničky s přesnídávkou vyndejte z trouby, ihned jim pevně dotáhněte víčka, otočte je dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat