pondělí 21. srpna 2017

Bramborová polévka se zeleninou a houbami

Share Button
Bramborová polévka se zeleninou a houbami

Bramboračka s houbami je česká klasika. Já ji nezahušťuji mouku, jen bramborami, a přidávám zelenou zeleninu. Samozřejmě v ní ale nechybí kořenová zelenina, česnek a majoránka.

Suroviny

  • vrchovatá hrst sušených lesních hub
  • 6 středně velkých brambor
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru zhruba o velikosti petrželí
  • 4 lžíce sádla
  • hrst čerstvého nebo mraženého vyloupaného zeleného hrášku
  • hrst čerstvých nebo mražených na kousky pokrájených zelených fazolek
  • několik nahrubo nasekaných lístků libečku
  • špetka mletého kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 velké stroužky česneku
  • půl hrsti najemno nasekaných lístků hladkolisté petrželky
  • nerafinovaná sůl

Postup


Sušené houby v misce nebo hrnku zalijte vroucí vodou. Všechny brambory a kořenovou zeleninu oloupejte nebo oškrabejte a kromě jedné brambory nakrájejte na větší kostky, zbylou bramboru najemno nastrouhejte. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, osmahněte na něm kořenovou zeleninu, poté přidejte kostky brambor, vodu, nastrouhanou bramboru, hrášek, fazolky, slité namočené houby (namáčecí vodu obsahující nečistoty vylijte), libeček, kmín a sůl. Uveďte do varu, hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte výkon plotýnky. Vše za občasného zamíchání uvařte doměkka, podle potřeby dolévejte vodu. Do hrnce rozemněte majoránku, přidejte prolisovaný česnek a nasekanou petrželku a ještě několik minut povařte. Polévku podle chuti dosolte a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat