pátek 13. října 2017

Jahodovo-vanilkový dort

Share Button
Jahodovo-vanilkový dort

Dort, který jsem si upekla ke svým pětatřicátým narozeninám, je spíš tučnější a hutnější, ale přesně mi chutí padnul do počasí, jaké tehdy bylo. Je promazaný a ozdobený nemléčnou "bíločokoládovou ganache" (kvůli použitým surovinám ale béžové barvy) a jahodami. Krém je potřeba chystat den předem, aby stihnul zhoustnout. Piškot se mi vyvedl poměrně nízký, tak jsem si řekla, že když už mám půlkulaté narozeniny, tak si udělám i půlkulatý dort.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 100 g palmového nebo kokosového cukru
  • 50 g kakaového másla (já mám ráda natural z Čokoládovny Troubelice)
  • 50 g vlažné vody
  • 50 g kokosové mouky
  • 50 g tapiokové mouky
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (pro skutečně paleo dort si ho namíchejte z jedlé sody, vinného kamene a tapiokové mouky, já použila bio Amylon obsahující kukuřičný škrob)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka soli

  • 400 ml alespoň 60 % kokosového "mléka" bez aditiv (já kupuju AROY-D balené v tetrapaku)
  • 200 g kakaového másla (stejného jako do těsta)
  • 100 g palmového nebo kokosového cukru
  • 150 g kešu "másla" (na hladkou pastu rozmixovaných kešu ořechů, já jsem použila kupovanou kešu pastu dmBio)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 20 g mrazem sušených jahod

  • čerstvé jahody a máta na ozdobení dortu

Postup


Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem a vmíchejte do nich vodu a rozpuštěné vlažné kakaové máslo. Smíchejte kokosovou a tapiokovou mouku, prášek do pečiva a mletou vanilku. Do žloutkové směsi zlehka postupně po částech vmíchejte střídavě moučnou směs a bílkový sníh. Piškotové těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené olejem pomazaným pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 45 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit). Upečený piškot nechejte dobře vychladnout a rozřízněte ho v polovině výšky na 2 pláty.

Den předem nalijte do hrnce kokosové "mléko" a přidejte k němu nasekané kakaové máslo, mletou vanilku a cukr. Pomalu zahřívejte, až se kakaové máslo a cukr rozpustí, nevařte. Poté vmíchejte kešu "máslo" a důkladně promixujte ponorným mixérem. Čtvrtinu vlažného krému odeberte, vsypte do něj mrazem sušené jahody a dohladka rozmixujte. Vanilkový i jahodový krém nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, zakryjte je a uložte do lednice. Občas můžete promíchat, do druhého dne krémy zhoustnou.

Oba krémy vyndejte z lednice a nechejte je v pokojové teplotě povolit, až půjdou mazat. Jeden kulatý plát piškotu potřete veškerým jahodovým krémem a jemně na něj přitlačte druhý piškotový plát. Jahodovým krémem spojené piškotové kruhy rozřízněte na dvě poloviny (půlkruhy), jeden půlkruh potřete přibližně třetinou vanilkového krému a položte na něj druhý půlkruh. Zbylými dvěma třetinami vanilkového krému potřete horní a boční strany dortu. Potřený dort ozdobte jahodami a mátou a uložte ho do lednice, aby se krémy opět zpevnily a dort pak šel dobře krájet.

Žádné komentáře:

Okomentovat