pátek 20. října 2017

Játrová paštika

Share Button
Játrová paštika

Přiznávám se, že, až na několik málo výjimek, kupovanou paštiku nepozřu. Většinou se tam najde něco, co mi vadí, obvykle je to celkové složení, ale leckdy mi nechutnají ani na první pohled kvalitní paštiky. V některých bývají křupky a nebo nějaké koření (blíž se mi nepovedlo identifikovat) nebo jejich kombinace, z kterých se mi navaluje. Udělat doma játrovou paštiku je ovšem poměrně snadné, tak směle do toho.

Suroviny

  • 200 g kvalitního vepřového sádla (jde použít i sádlo husí nebo kachní, těch bude stačit o trochu méně)
  • 1 malá najemno nakrájená oloupaná cibule
  • 300 g odblaněných drůbežích jater (já obvykle používám krůtí)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná sůl

Postup


V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm dosklovita cibuli. Přidejte játra a osmahněte je, až nebudou uprostřed krvavá, syrová. Osolte a opepřete a ještě teplá játra v sádle rozmixujte ponorným mixérem na požadovanou hrubost paštiky. Ochutnejte a případně dochuťte, nezapomeňte, že po zchladnutí na pokojovou teplotu bude slaná i kořeněná chuť méně výrazná. Vlažnou paštiku uložte do lednice, vychlazením zpevní a půjde pak dobře mazat.

Paštiku můžete také zavařit pro pozdější použití. Ještě horkou ji rozdělte do skleniček a pevně zatáhněte víčka. Skleničky s paštikou vložte na 15 minut do trouby rozehřáté na 120 °C, ještě zkuste dotáhnout víčka a nechejte vychladnout. Skleničky uložte do druhého dne do lednice, poté zavařujte ještě 30 minut při stejné teplotě jako předchozí den a po vychladnutí skladujte paštiku v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat