neděle 29. října 2017

Kakaový kešu "tvarohový" dezert

Share Button
Kakaový kešu tvarohový dezert

Zkoušela jsem několik možností při přípravě bezmléčné alternativy k tvarohovo-smetanovým krémům, nakonec nám nejvíce chutnala ta postupově nejjednodušší. Za základ jsem použila kokosovým "mlékem" přitučněný fermentovaný kešu "tvaroh", který jsem dochutila troubelickým kakaem a datlovým sirupem. Kvůli velikosti mixovací nádoby a snazšímu rozmixování dohladka dělám základ vždy z alespoň 300 g ořechů, lze ho pak uchovat několik dnů v ledničce. Nemusíte ho dochucovat jen kakaem, ale třeba rýžovým sirupem a vanilkou, či medem, citrónem a tymiánem. Nebo ho můžete neochucený použít na přípravu nízkosacharidového pečiva.

Suroviny

  • 300 g nepražených (raw) kešu ořechů
  • přibližně 200 g kokosového "mléka" bez aditiv (já kupuju značku AROY-D)
  • 1 kapsle kvalitních probiotik (např. Colon Dophilus, Biopron 9 Premium)
  • nerafinovaná sůl
  • dle chuti nepražený kakaový prášek a datlový sirup

Postup


Kešu ořechy namočte do studené vody se špetkou soli při pokojové teplotě na alespoň 8 hodin, poté je sceďte a namáčecí vodu vylijte. Scezené namočené kešu ořechy rozmixujte co nejvíc dohladka s přibližně 1 hrnkem kokosového "mléka", přidejte ho tolik, aby výsledná hmota měla zhruba hustotu vaničkového tvarohu nebo zakysané smetany. Do mixéru vsypte obsah kapsle probiotik a vše ještě krátce promixujte. Kešu krém přemístěte do již vychladlé horkou vodou vysterilizované sklenice, sklenice musí být dostatečně velká, přibližně dvojnásobná než je objem kešu krému. Sklenici zavřete, ale víčko úplně nedotahujte, aby mohly unikat plyny vzniklé fermentací. Kešu krém nechejte přibližně 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě, postupně se v něm objeví bublinky a jeho objem se zvětší. Poslední hodiny ho ochutnávejte a po dosažení požadované kyselosti sklenici s kešu krémem přesuňte do ledničky, vydrží tam v pořádku až několik dnů.

Ze sklenice odeberte potřebné množství kešu krému a promíchejte ho s kakaovým práškem (já, čokoholik, ho dávám poměrně hodně, přibližně polovinu objemu kešu krému) a doslaďte datlovým sirupem. Kakaový kešu "tvarohový" dezert podávejte vychlazený.

Žádné komentáře:

Okomentovat