pátek 6. října 2017

Paleo/primal vafle

Share Button
Paleo či primal vafle

Nějakou záhadou tyhle vafle chutnají, jako kdyby byly z odpalovaného těsta. Kombinovala jsem dva různé recepty a přidala něco vlastní invence a stvořila jsem vafle, které chutnaly sice jinak, než jsem plánovala, ale přesto báječně. Přidávat psyllium není nutné, ale pokud ho použijete, budou vafle na povrchu trochu křupavé a při chladnutí nebudou tolik gumovatět. Stejně jako v případě máku rozmixuju zlatého lněného semínka větší množství, které uchovávám v uzavřené krabičce v mrazničce a podle potřeby odebírám, před použitím ho není nutné rozmražovat, je i tak sypké.

Suroviny

  • 4 střední vejce
  • 1/4 hrnku (4 lžíce) rozpuštěného másla a 1/2 hrnku vody nebo 3/4 hrnku alespoň 60 % kokosového "mléka" bez aditiv (používám značku Aroy-D)
  • volitelně 2 až 4 lžíce kokosového cukru nebo panely
  • 1 hrnek tapiokové mouky
  • 3/4 hrnku čerstvě mletého zlatého lněného semínka
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva (pro striktně paleo/primal recept namíchaného z jedlé sody, vinného kamene a tapiokového škrobu)
  • volitelně 1 lžíce psyllia
  • špetka nerafinované soli
  • sádlo nebo za studena lisovaný kokosový olej na vymaštění vaflovače

Postup


Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na pevný sníh. Žloutky rozkvedlejte ve vyšší míse s máslem a vodou nebo s kokosovým "mlékem" a případně i s kokosovým cukrem či panelou. V malé misce smíchejte tapiokovou mouku s mletým zlatým lněným semínkem, práškem do pečiva a psylliem, pokud jste se rozhodli ho použít. Obsah obou misek dobře promíchejte a rychle, ale jemně, aby moc neklesnul, zapracujte do těsta bílkový sníh. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem nebo kokosovým olejem, do vaflovače jemně rozprostřete naběračku těsta (pozor na množství těsta, vlivem horka nabyde na objemu), zaklopte ho a vafle usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem smažte vafle i ze zbylého těsta. Ještě teplé vafle podávejte dle své chuti s máslem nebo kokosovou šlehačkou a ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat