čtvrtek 12. října 2017

Pohankovo-ovesné variabilní sušenky

Share Button
Pohankovo-ovesné sušenky

Toto sušenkové těsto bez pohromy zvládne opakované rozvalování, jen je potřeba ho mít dostatečně studené z lednice, aby nebylo moc měkké a lepkavé. Je určitě možné ho různě ochutit, např. skořicí či vanilkou, případně pro přísnou bezmléčnou variantu máslo nahradit kvalitním margarínem. Já zatím vyzkoušela jen základní světlou (nebo šafránem potřenou žlutou) a tmavou kakaovou verzi a obě dohromady v zebřím vzoru, který na první pohled vypadá, že je složitý, ale podle tohoto fotonávodu se mi povedl hned napoprvé. V odkazu ani není třeba číst instrukce, hotový pruhovaný hranolek se vloží do mrazáku, dokud těsto nezpevní natolik, že se dá dobře krájet nožem na plátky.

Suroviny

  • 60 g pohankové mouky (doporučuju značku Šmajstrla)
  • 20 g ovesné mouky (co nejjemněji rozmixovaných ovesných vloček)
  • 40 g tapiokové mouky (lze nahradit pohankovou, ale s tapiokovou nám sušenky víc chutnají a s těstem se lépe pracuje)
  • 50 g změklého másla
  • 40 g rýžového sirupu
  • na žluté sušenky navíc několik tyčinek šafránu

  • 60 g pohankové mouky (doporučuju značku Šamjstrla)
  • 20 g ovesné mouky (co nejjemněji rozmixovaných ovesných vloček)
  • 20 g tapiokové mouky (lze nahradit pohankovou, ale s tapiokovou nám sušenky víc chutnají a s těstem se lépe pracuje)
  • 20 g nepraženého kakaa (doporučuju kakaový prášek z Čokoládovny Troubelice)
  • 50 g změklého másla
  • 40 g datlového sirupu

Postup


Odvažte suroviny na vybranou variantu sušenek a rukama vše smíchejte na měkké až mazlavé těsto. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto nechejte v chladničce zpevnit, pokud spěcháte, můžete ho uložit na chvíli do mrazničky. Pevné, ale tvárné těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na plát tlustý přibližně půl centimetru. Vykrájejte zvolené tvary nebo podle výše odkazovaného návodu vytvořte plátky se zebřím vzorem. Pokud těsto příliš změkne, vložte ho na několik minut do mrazničky, pak ho rozválejte a pokračujte v práci. Vykrájené tvary nebo nakrájené plátky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte nechávat velké mezery, těsto během pečení naskočí jen velmi málo. Na 1 větší pečící plech se vejdou sušenky ze 2 dávek těsta.

Pokud chcete mít sušenky žluté či zebří vzor změnit na tygří, zalijte tyčinky šáfránu troškou vroucí vody, po několika minutách louhování je vylovte a nažluto obarvenou vodou sušenky pomocí mašlovačky potřete. Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Světlé sušenky na spodní straně získají zlatohnědou barvu, u tmavých se doba pečení odhaduje hůře. Já proto obvykle na každý plech skládám jak tmavé, tak i světlé sušenky. Upečené sušenky nechejte na plechu vychladnout a poté je skladujte v uzavřené nádobě v pokojové teplotě, vydrží minimálně dva týdny (víc nemám vyzkoušeno, snědli jsme je).

Žádné komentáře:

Okomentovat