středa 1. listopadu 2017

Makovo-citrónový krabičkový dort

Share Button
Makovo-citrónový krabičkový dort

Váhala jsem, jestli sem tento recept vůbec dávat, ne vždy se pečení a vaření vydaří tak, jak si člověk představuje, ale někdy se to povede alespoň částečně zakamuflovat. Je pak už ná vás, jestli se budete tvářit sebevědomě, že to takto přesně mělo být, nebo jestli se přiznáte ke kuchyňské katastrofě. Já improvizovala s málo naskočeným piškotem (děti byly rychlé a rozmíchaly v těstě důkladně i sníh) a řidším krémem (želatina ho nenatužila tolik, jak jsem čekala). Dort jsem nakonec servírovala z krabičky lžící a dvouletý oslavenec byl spokojen se suchými odřezky piškotu, krémy on nemá rád - a už vím, že ani citrónový, ač mu jinak citróny chutnají.

Suroviny

  • 6 velkých vajec
  • 120 g medu
  • 120 g vlažné vody
  • 60 g kokosové mouky
  • 60 g tapiokové mouky
  • 60 g mletého máku
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (pro skutečně paleo dort si ho namíchejte z jedlé sody, vinného kamene a tapiokové mouky, já použila bio Amylon obsahující kukuřičný škrob)
  • špetka soli

  • 1 hrnek citrónové šťávy (budete potřebovat přibližně 6 citrónů)
  • 3 lžíce práškové želatiny (používám značku Great Lakes)
  • 6 velkých vajec
  • 240 g medu
  • 2 lžíce najemno nastrouhané kůry z bio (chemicky neošetřených) citrónů
  • 180 g za studena lisovaného kokosového oleje

  • citrón, mák a meduňka na ozdobení dortu

Postup


Do malé misky nalijte citrónovou šťávu a její povrch posypte želatinou. V menším hrnci rozšlehejte vejce s medem a citrónovou kůrou a při mírném výkonu oplotýnky začněte za stálého míchání zahřívat. Nespěchejte, aby se vám příliš vysokou teplotou vejce nesrazila. Jakmile začne vaječná směs krémovatět, vmíchejte do ní postupně citrónovou šťávu rozkvedlanou s nabobtnanou želatinou a po částech kokosový olej. Stále míchejte a pomalu zahřívejte, až směs zhoustne na řidší krém. Nevařte, ale ihned horký krém přeceďte (zachycenou kůru vyhoďte), nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do ledničky.

Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky s medem a vmíchejte do nich vodu. Smíchejte kokosovou a tapiokovou mouku, mletý mák a prášek do pečiva. Do žloutkové směsi zlehka postupně po částech vmíchejte střídavě makovou směs a bílkový sníh. Piškotové těsto rozetřete na plech vyložený pečívím papírem a pečte při 180 °C přibližně 10 až 15 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit), upečený piškot nechejte dobře vychladnout. Poté ho rozkrájejte na čtverce o hraně 13 centimetrů (podle velikosti krabičky).

Jakmile citrónový krém v lednici začne houstnout, začněte ho vrstvit v krabičce se čtverci makového piškotu. Na dno krabičky položte první čtverec piškotu, potřete ho částí krému, na něj položte piškot, zase natřete krém a tak pokračujte dokola, až spotřebujete všechny piškotové čtverce, poslední vrstva by měla být krémová. Povrch krabičkového "dortu" ozdobte citrónem, mákem a meduňkou a uložte ho na několik hodin do ledničky, aby krém ještě alespoň trochu zhoustnul. Servírujte tak, že bude kousky "dortu" krájet a vybírat z krabičky lžící.

Žádné komentáře:

Okomentovat