pátek 24. listopadu 2017

Mandlovo-vanilkovo-višňová zmrzlina

Share Button
Mandlovo-vanilkovo-višňová zmrzlina

Moje děti milují, nejen v létě, mražené věci - hrášek, kukuřici, bobulovité ovoce (a když ho promíchám s tekutým kokosovým olejem, tak na mě tahle mlska většinou nezbyde) a samozřejmě zmrzlinu. I bezmléčná zmrzlina může chutnat smetanově (a to bez aromat). A pokud máte zmrzlinovač, bude i krásně krémová, bez zmrzlinovače jde vyrobit taky, ale s jeho použitím je lepší.

Suroviny

  • 200 g mandlí
  • 150 g medu
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků z velkých vajec
  • 1 hrnek mražených vypeckovaných višní
  • špetka nerafinované soli

Postup


Mandle namočte na alespoň 8 hodin do vody se špetkou soli, poté z nich slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do mixéru a přilijte k nim 600 ml čerstvé vody. Mandle s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Rozmixovanou směs mandlí s vodou přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 150 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť můžete použít např. do muffinů nebo sušenek) a hotovou mandlovou "smetanu" promíchejte.

Do hrnce nalijte mandlovou "smetanu", přidejte med, špetku soli a vyškrábnutý rozkrojený vanilkový lusk včetně semínek a za občasného míchání zahřejte k varu. Nechejte hodinu stát a poté přeceďte přes jemný cedník. V hrnci rozšlehejte žloutky s několika lžícemi zchladlé ochucené mandlové "smetany". Zbylou ochucenou mandlovou "smetanu" znovu ohřejte k varu a postupně ji za stálého míchání metličkou vmíchejte do žloutkové směsi. Při mírném výkonu plotýnky začněte směs za stálého míchání pomaličku zahřívat, nespěchejte, aby se vám příliš vysokou teplotou žloutky nesrazily. Jakmile začne směs na zmrzlinu krémovatět, odstavte ji a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji uložte na několik hodin do ledničky, po důkladném vychlazení ji nalijte do zmrzlinovače a podle návodu k přístroji vyrobte zmrzlinu. Přibližně třetinu mandlovo-vanilkové zmrzliny rozmixujte s mírně povolenými mraženými višněmi a obě zmrzliny přesuňte do nádoby, kde je spolu zlehka do spirály promíchejte a hotovou dvojbarevnou zmrzlinu vložte přibližně na hodinu do mrazničky, aby trochu zpevnila.

Žádné komentáře:

Okomentovat