neděle 17. prosince 2017

Kakaová roláda s kávovým šlehačkovým krémem

Share Button
Kakaová roláda s kávovým šlehačkovým krémem

Trochu jsem se obávala, jestli nalezený a trochu upravený recept na roládové těsto zafunguje správně, ale byla jsem mile překvapena, jak se povedl. Roláda byla určena pro manžela, krém obsahuje kravskou smetanu ke šlehání a máslo a je třeba ho začít připravovat již den předem. Pokud jste na přísné bezmléčné dietě, pořád z tohoto receptu můžete využít piškot a zvolit jinou náplň, třeba kvalitní džem a nebo kokosovou šlehačku. Čokoládové listy na zdobení připravíte tak, že ohebné, ale zároveň pevné listy nejedovatých rostlin s výraznou žilnatinou potřete na spodní straně rozpuštěnou čokoládou, necháte ji na nich v ledničce ztuhnout, znovu potřete a necháte ztuhnout a takto zopakujete ještě 2 další nátěry, nakonec necháte čokoládu na listech pořádně ztuhnout a poté listy opatrně sloupnete.

Kakaový prášek a panelu jsem použila od mého oblíbeného výrobce, Čokoládovny Troubelice. Želatinu používám značky Great Lakes, v přepočtu na hmotnost není drahá, jen se jí prodává veliké balení, nemusíte se toho bát, vydrží v pořádku otevřená i víc než rok.

Suroviny

  • 500 ml smetany ke šlehání (bez aditiv)
  • 1/2 hrnku (35 g) silněji pražené mleté kávy
  • 9 lžic panely
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 3 lžíce másla

  • 6 vajec
  • 6 lžic panely
  • 6 lžic nepraženého kakaového prášku
  • špetka soli

  • čokoládové listy na zdobení, přibližně ze 100 g vysokoprocentní čokolády

Postup


Den předem do hrnce, do kterého se vejde veškerá smetana, nalijte přibližně 50 ml smetany a její povrch poprašte želatinou, želatina nasákne a nabobtná. Zbylou smetanu zahřejte v jiném hrnci k varu a vmíchejte do ní mletou kávu a panelu, jakmile se panela rozpustí, smetanu sceďte (dobře to jde french pressem) a za stálého míchání v ní rozpusťte máslo. Jakmile ochucená smetana trochu zchladne, tedy nebude vařící, ale jen teplá, za stálého míchání ji pomalu přilévejte k želatině nabobtnané v troše smetany. Želatina by se měla úplně rozpustit, pokud vám zůstaly žmolky, směs za stálého míchání opatrně zahřívejte, až se veškerá želatina rozpustí. Pak ochucenou šlehačku nechejte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte do ledničky.

Druhý den připravte kakaový piškot. Vejce vyklepejte a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s panelou do pěny a pak do nich opatrně, zlehka zamíchejte kakaový prášek a bílkový sníh. Piškotové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Upečený piškot přikryjte dalším kusem pečícího papíru a opatrně otočte. Navrchu tak teď bude původní kus pečícího papíru, ten sloupněte a roládu i s novým kusem pečícího papíru zatočte a nechejte úplně vychladnout. Vychlazený kávový šlehačkový krém opatrně našlehejte, aby se nesrazil, část si ho ponechejte na zdobení a ostatním potřete rozrolovaný piškotový plát. Roládu zamotejte a ozdobte odebraným krémem a čokoládovými lístky.

Žádné komentáře:

Okomentovat