pondělí 8. ledna 2018

Květákové vafle

Share Button
Květákové  vafle

Základem tohoto receptu jsou, stejně jako u květákové "rýže", najemno nasekané růžičky syrového květáku. To je z celého receptu nejdelší část přípravy, zbytek je už poměrně snadný. A nízkosacharidová snídaně, svačina, oběd nebo i večeře je na světě, vše v jednom - zelenina, bílkoviny i tuky, nic víc není potřeba. Prášek do pečiva není nezbytně nutné přidávat, pak ale doporučuju nelitovat práce a bílky ušlehat na sníh.

Suroviny

  • 2 plné hrnky (300 g) syrové nebo mražené květákové "rýže"
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku (50 g) mandlové mouky
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička nerafinované soli
  • volitelně 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • volitelně do těsta hrst uzené slaniny nakrájené na kostičky a/nebo navrch na hotové vafle hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
  • sádlo na potírání plotýnek vaflovače

Postup


Na přípravu syrové květákové "rýže" květák umyjte, okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky) a nasekejte je najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru. Nasekaný květák smíchejte s ostatními přísadami, pokud nechcete přidávat prášek do pečiva, doporučuju nejprve vejce rozklepat, oddělit žloutky od bílků a bílky se špetku soli vyšlehat na pevný sníh, aby vafle nebyly hutné. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem, do vaflovače přesuňte, podle velikosti vaflovače, zhruba naběračku těsta , zaklopte ho a vafle upečte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem udělejte vafle i ze zbylého těsta. Vafle podávejte teplé, podle chuti a zdravotních omezení samotné či posypané sýrem. Ale chutné jsou také samotné studené, dají se používat i místo pečiva.

5 komentářů:

  1. Dobrý den, mohu použít pouze žloutky? Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela jsem, nevím, jestli to bude držet pohromadě a/nebo nebude moc hutné

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. PETRA

      Vymazat
  2. Dobrý den, lze udělat i s jinou zeleninou? Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě půjdou podobné druhy - brokolice, romanesko. Jiná zelenina nevím, zkuste nějakou, která je poměrně rychle uvařená doměkka.

      Vymazat