pondělí 8. ledna 2018

Květákové vafle

Share Button
Květákové  vafle

Základem tohoto receptu jsou, stejně jako u květákové "rýže", najemno nasekané růžičky syrového květáku. To je z celého receptu nejdelší část přípravy, zbytek je už poměrně snadný. A nízkosacharidová snídaně, svačina, oběd nebo i večeře je na světě, vše v jednom - zelenina, bílkoviny i tuky, nic víc není potřeba. Prášek do pečiva není nezbytně nutné přidávat, pak ale doporučuju nelitovat práce a bílky ušlehat na sníh.

Suroviny

  • 2 plné hrnky (300 g) syrové nebo mražené květákové "rýže"
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku (50 g) mandlové mouky
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička nerafinované soli
  • volitelně 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • volitelně do těsta hrst uzené slaniny nakrájené na kostičky a/nebo navrch na hotové vafle hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra
  • sádlo na potírání plotýnek vaflovače

Postup


Na přípravu syrové květákové "rýže" květák umyjte, okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky) a nasekejte je najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru. Nasekaný květák smíchejte s ostatními přísadami, pokud nechcete přidávat prášek do pečiva, doporučuju nejprve vejce rozklepat, oddělit žloutky od bílků a bílky se špetku soli vyšlehat na pevný sníh, aby vafle nebyly hutné. Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem, do vaflovače přesuňte, podle velikosti vaflovače, zhruba naběračku těsta , zaklopte ho a vafle upečte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem udělejte vafle i ze zbylého těsta. Vafle podávejte teplé, podle chuti a zdravotních omezení samotné či posypané sýrem. Ale chutné jsou také samotné studené, dají se používat i místo pečiva.

11 komentářů:

  1. Dobrý den, mohu použít pouze žloutky? Děkuji za odpověď. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela jsem, nevím, jestli to bude držet pohromadě a/nebo nebude moc hutné

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. PETRA

      Vymazat
  2. Dobrý den, lze udělat i s jinou zeleninou? Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě půjdou podobné druhy - brokolice, romanesko. Jiná zelenina nevím, zkuste nějakou, která je poměrně rychle uvařená doměkka.

      Vymazat
  3. Místo mandlové mouky lze použít třeba špaldovou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám tušení ... pak už by to nebylo tak výživné, sytivé a nízkosacharidové jídlo

      Vymazat
  4. Tak jsem dnes vafle vyzkoušela, ale zdálo se mi, že bez tekutiny nebudou držet pohromadě, proto jsem přidala trošku mandlového mléka, psyllia a parmezánu (plus šunka na kostičky) a výsledek by dobrý - až na první vafli :), která se trhala. Příště vyzkouším i bez mléka.

    OdpovědětVymazat
  5. připravily jsme si je s dcerkou (2.5 roku) a spadly do ní ihned dvě vafle :) zdravé, výživné, lákavé...super!

    OdpovědětVymazat