středa 31. ledna 2018

Mandlový dort jednorožec s vanilkovým a malinovým máslovým krémem

Share Button
Mandlový dort jednorožec s vanilkovým a malinovým máslovým krémem

Trochu jsem zavařila sama sobě, ale když už jsem dceři takový dort slíbila, tak holt musel být. Korpus jsem jen trochu upravila z již dříve osvědčeného a na zdobení jsem použila máslový krém odlehčený šlehanými bílky, tzv. švýcarský. Nejspíš po jeho dohotovení budete mít šlehání plné zuby (stejně jako já), ale vážně stojí za to, samozřejmě se dá dochutit i jinak než vanilkou a malinami. Lyofilizované maliny do krému a těsta jsem rozmixovala v sekacích nástavci ponorného mixéru a vzniklý prášek prosila přes jemný cedník, abych ho zbavila semínek. Marcipán na roh a uši jsem sice udělala domácí, nicméně nezdrařil se zrovna podle plánu, musela jsem improvizovat a zahustit ho, aby držel tvar, takže recept na něj neposkytnu. Dá se ovšem koupit i marcipán bez aditiv slazený medem.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 180 g světlého medu
  • 4 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g mandlové mouky
  • 50 g tapiokové mouky
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 2 špetky soli
  • volitelně 15 g prášku z lyofilizovaných malin (po upečení byl piškot sice spíš šedofialkový než růžový, ale v konečném výsledku se mi barevné vrstvy dortu líbily)

  • 6 bílků
  • 180 g světlého medu
  • 480 g změklého másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 30 g prášku z lyofilizovaných malin

  • na ozdobu pevný marcipán a trocha vysokoprocentní čokolády

Postup


Rozklepejte 3 vejce a oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s 90 g medu do pěny, jemně do nich vmíchejte polovinu směsi mandlové a tapiokové mouky a prášku do pečiva a ušlehaný sníh. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 16 cm vyložené pečícím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 175 °C, bude to trvat 35 až 40 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí zapíchnutí špejle, těsto by se na ni nemělo lepit. Stejným způsobem z druhé poloviny přísad na korpus připravte a upečte i druhý stejně velký piškot, pokud chcete, do žloutků před šleháním přidejte prášek z lyofilizovaných malin. Po úplném vychladnutí oba piškoty zarovnejte a v polovině výšky rozřízněte.

Do velkého hrnce nalijte vodu a položte na něj větší kovovou mísu nebo hrnec (pokud máte plotýnky, které jdou velmi dobře regulovat a stáhnout i na malý výkon, můžte vodní lázeň vynechat). Do suché mísy nebo hrnce vložte bílky a med a za častějšího míchání směs zahřejte na 70 °C a pak mísu nebo hrnec z vodní lázně (či plotýnky) sundejte. Teplé bílky s medem začněte šlehat a vydržte se šleháním, trvá to docela dlouho (odhadem jsem je šlehala asi 15 minut), až vznikne lesklý netekoucí sníh. Poté začněte po částech zašlehávat máslo, může se stát, že se krém srazí (ano, srazil se mi), ale nepropadejte panice a pokračujte ve šlehání a přidávání másla, nakonec se vše spojí do hladkého krému (vážně, povedl se). Při pomalých otáčkách do něj zašlehejte vanilkový extrakt a pak odeberte přibližtě 3/5 krému. Do zbylých 2/5 krému pomalu zašlehejte prášek z lyofilizovaných malin, které krém ochutí a obarví zároveň.

Jeden piškotový plát potřete zhruba čtvrtinou malinového krému, položte na něj druhý piškotový plát, potřete ho podobným množstvím vanilkového krému, pak položte třetí piškotový plát, potřeteho ho malinovým krémem a na něj položte poslední piškotový plát. Pak celý dort tence potřete částí vanilkového krému a vložte ho do lednice zpevnit. Na pevný krém naneste další vrstvu vanilkového krému a opět nechejte v chladu zpevnit. Takto zopakujte ještě jednu až dvě vrstvy, aby vzniknul poměrně hladký povrch a dort odložte do lednice. Pravděpodobně vám malé mnozštví vanilkového krému zbyde, můžete ho použít na dozdobení dortu.

Z rozpuštěné čokolády mezitím na pečícím papíře namalujte jednorožčí oči a nechejte je v lednici ztuhnout. Z marcipánu vytvarujte roh a uši, zpevněte je špejlí a párátky a zapíchněte je na horní stranu dortu, opatrně z papíru odloupněte a na boční stranu dortu jemně přitiskněte oči. Z malinového a zbytku vanilkového krému ozdobně nastříkejte jednorožci hřívu, já se inspirovala různými fotkami cizích dortů a videy na Youtube. Ozdobený dort uložte do lednice, krémy zpevní a dort půjde dobře krájet. V chladu skladovaný pak vydrží v dobré kondici další 2 až 3 dny.



4 komentáře:

  1. Panečku, to je nádherný dort! Neuvěřitelné! Krásný nápad... přesně takový bych jako malá holka chtěla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zatím nejsložitější dort, co jsem páchala 😁

      Vymazat
  2. Kacko dort uzasny! Zkusim korpus vyuzit na dort pro synka k 1.narozeninam. Staci tapiokovy skrob nahradit stejnym mnozstvim mandlove mouky, popr.kokosove? Dekuji. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. místo veškeré tapiokové stačí dát 2 lžíce kokosové, lépe to pak drží než čistě z mandlové (a je z toho těsta i dobrá bublanina 😋)

      Vymazat