pondělí 26. února 2018

Pečený obalovaný květák

Share Button
Pečený obalovaný květák

Jak udělat květák smažený v trojobalu, ale zdravěji, nízkosacharidově? Nakonec jsem na to vyzrála, nekonalo se žádné otravné smažení, obalený květák jsem strčila do trouby. A předtím jsem chytila trochu inspirace v řízkových receptech na Deliketo a Paleosnadno, kombinace mandlové mouky a parmezánu je výborná.

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mletého zlatého lněného semínka (já rozmixuju větší množství a uchovávám ho v mrazničce)
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/2 hrnku najemno nastrouhaného sýra typu parmezán
  • za studena lisovaný olivový olej
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Syrový květák dobře omyjte a nechejte okapat. Růžičky okrájejte a nožem je rozdělte na tlustší ploché kousky. Odřezky a kousky květáku, které by se vám už nevešly na plech, nasekejte třeba květákovou "rýži" a uložte do ledničky nebo mrazničky pro pozdější použití. V jedné misce rozkvedlejte vejce se solí a polovinou mletého lněného semínka a ve druhé misce promíchejte mandlovou mouku, zbytek mletého lněného semínka, nastrouhaný sýr a sůl. Ploché kousky květáku obalujte nejprve ve vaječné a poté v mandlovo-sýrové směsi a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem pokapaným olivovým olejem. Jakmile budete mít plech plný obaleného květáku, pokapejte ho olivovým olejem a upečte ho při 220 °C, měl by být hotový za zhruba 30 minut. Podávejte ho teplý třeba s majonézou ochucenou citrónovou šťávou a kůrou, pepřem a česnekem.

Žádné komentáře:

Okomentovat