sobota 17. března 2018

Nízkosacharidový chléb s mákem

Share Button
Nízkosacharidový chléb s mákem

Na bezobilné chleby existuje řada receptů, základem jsou různé ořechy a semínka, často se přidávají vejce a nebo někdy psyllium. Ten můj je bez psyllia a přidala jsem do něj spoustu máku. Namočení ořechů a semínek zlepší jejich stravitelnost a využitelnost živin z nich.

Suroviny

  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g sezamu
  • 50 g máku
  • 3 vejce
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 25 g čerstvě mletého zlatého lněného semínka
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 2 lžičky nerafinované soli

Postup


Lískové a kešu ořechy, dýňová semínka, sezam a mák namočte na 8 hodin do mírně osolené vody, poté přes velmi jemné sítko sceďte a nechejte okapat. Okapané ořechy a semínka v míse promíchejte s ostatními surovinami, směs přesuňte do silikonové chlebíčkové formy a povrch těsta uhlaďte. Formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a bochníček pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, až se nebude lepit na vpíchnutou špejli a na povrchu zhnědne. Upečený chléb vyndejte z trouby, opatrně ho vyklopte z formy a nechejte na mřížce úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí nakrájejte bochníček na plátky a skladujte je zabalené v chladničce až dva dny. Plátky, o kterých víte, že je do té doby nesníte, hned první den zamrazte. Chléb nejlépe chutná nasucho opečený v toastovači.

2 komentáře:

  1. Velmi dobrý! Dělala jsem pro mou sestru na oslavu narozenin,protoze nemuze lepek. Mel uspech i u prarodičů odrostlých na klasicke české kuchyni, kteří si na "exotiku" moc nepotrpi. :-D

    OdpovědětVymazat