středa 7. března 2018

Nízkosacharidový květákový chléb

Share Button
Nízkosacharidový květákový chléb

Jedním slovem - experiment. A povedený. Chutná trochu po květáku a po vejcích, což se dalo čekat, kokos jsem z něj necítila. Doporučuju nevynechat krok s opékáním, pak se neláme, nedrobí a chutná mnohem lépe. Můžete na něj mazat pomazánky a nebo ho použít jako základ pro obložené chlebíčky.

Suroviny

  • 6 velkých vajec
  • 2 hrnky syrové nebo rozmražené květákové "rýže" (najemno nasekaného květáku)
  • 60 g vlažného rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku prosáté kokosové mouky
  • 1 lžíce psyllia
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky nerafinované soli

Postup


Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků. Květákovou rýži rozmixujte se žloutky, solí a máslem. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh, poprašte ho kokosovou mouku smíchanou s psylliem a práškem do pečiva a opatrně, velmi zlehka vše smíchejte s květákovou směsí. Těsto pomocí stěrky přesuňte do silikonové chlebíčkové formy o délce 24 cm, šířce 10 cm a výšce 8 cm a uhlaďte ho. Formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a bochníček pečte přibližně 60 minut, pomocí zapíchnutí špejle zjistěte, zda už je upečený, těsto by se na špejli nemělo lepit. Formu s chlebem vyndejte z trouby a nechejte ho úplně vychladnout. Bochníček poté nakrájejte na plátky, můžete je až 2 dny skladovat v chladničce. Před konzumací plátky květákového chleba v troubě pod grilem nebo v toasteru opečte, až na povrchu oschnou, zpevní a začnou trochu hnědnout, a ihned je podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat