středa 16. května 2018

Dort s borůvkovým želé

Share Button
Dort s borůvkovým želé

Sestra si k narozeninám přála dort s ovocným želé, domluvily jsme se nakonec na borůvkách a kakaovém piškotu, který jsem upekla trochu pevnější, aby neprosáknul a nebortil se. Dort je nízkosacharidový, i když není úplně neslazený, použila jsem menší množství xylitolu, ale můžete použít i jiné sypké sladidlo dle svých stravovacích zvyklostí.

Suroviny

  • 4 vejce
  • 100 g xylitolu
  • 40 g kokosového krému (pevné části z vychlazeného kokosového mléka bez aditiv)
  • 120 g mandlové mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 40 g nepraženého kakaového prášku
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

  • 5 žloutků
  • 50 g xylitolu
  • 150 g rozpuštěného kokosového krému (pevné části z vychlazeného kokosového mléka bez aditiv)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce hruškovice
  • 2 lžíce práškové želatiny

  • 2 hrnky mražených lesních borůvek
  • 1 hrnek vody
  • 25 g xylitolu
  • 2 lžíce práškové želatiny

  • na ozdobu několik lžic vyšlehaného kokosového krému, velkoplodé zahradní borůvky, květy černého bezu a lístky meduňky

Postup


Rozklepejte vejce, oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s xylitolem a kokosovým krémem a jemně do nich vmíchejte směs mandlové mouky, kokosové mouky, kakaa a prášku do pečiva a ušlehaný sníh. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 45 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí zapíchnutí špejle, těsto by se na ni nemělo lepit. Upečený piškot nechejte ve formě vychladnout, poté z něj opatrně sloupněte pečící papír a korpus pevně uzavřete do posuvného (nastavitelného) pečícího kruhu.

Žloutky rozšlehejte s xylitolem, vlažným rozpuštěným kokosovým krémem, máslem, vanilkou, destilátem a želatinou. Kastrólek umístěte do těsně pod bodem varu udržované vodní lázně (nebo, pokud vám jde u plotýnky velmi dobře regulovat výkon, kastrólek se silným dnem postavte přímo na plotýnku vařiče zapnutou na co nejnižší výkon) a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Jen to nepřežeňte, krém se nesmí začít vařit, srazil by se. Ještě teplý pudinkový krém nalijte na kakaový piškot a uložte ho do ledničky, dokud pudink neztuhne.

Borůvky smíchejte v menším hrnci s vodou a xylitolem a povrch poprašte želatinou. Jakmile želatina nasákne tekutinou, opatrným zahříváním ji za občasného promíchání rozpusťte, nevařte. Po částečném zchladnutí vlažné borůvkové želé nalijte na pudink a dort uložte zpět do ledničky, až bude veškeré želé pevné. Před podáváním můžete obvod dortu dohladka oříznout (pomocí nahřátého pečícího kruhu nastaveného na o něco menší průměr, odříznuté okraje můžete samozřejmě sníst) a dort ozdobte nastříkáním vyšlehaného kokosového krému a pokladením borůvek, květů černého bezu a lístků meduňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat