středa 30. května 2018

Masové nudle se zeleninovou omáčkou

Share Button
Masové nudle se zeleninovou omáčkou

Když jsem objevila masové nudle podle Headbanger's Kitchen, lákalo mě je zkusit, podruhé už jsem si je trochu upravila. Recept je naprosto funkční i bez psyllia, je tedy vhodný také pro malé děti. Jediným zádrhelem při přípravě nudlí bylo vlastnictví dostatečně pevného cukrářského zdobicího sáčku, běžný plastový nebo silikonový vytlačování masové hmoty nevydrží, doporučuju pořídit vyrobený z voskovaného plátna. Masové nudle obsahují bílkovin dost, proto je stačí doplnit "jen" zeleninou a dostatkem tuku a máte uvařeno zdravé plnohodnotné jídlo.

Suroviny

  • 1 cibule
  • 3 menší mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 1 cuketa (použila jsem žlutou)
  • 500 g rajčatového pyré (passaty)
  • půl hrsti čerstvého oregana
  • 400 g odblaněného libového krůtího nebo kuřecího masa
  • 2 vejce
  • extra virgin olivový olej
  • nerafinovaná mořská sůl
  • volitelně tvrdý sýr (typu parmezán nebo Gran Moravia) na ozdobu

Postup


Cibuli oloupejte, mrkve oškrábejte a zbavte zbytků listů a kořínku a řapíky celeru a cuketu očistětě. Jednotlivé druhy zeleniny zvlášť nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce nalijte 2 lžíce olivového oleje, orestujte na nich cibuli a přidejte mrkev a řapíkatý celer, jakmile je zelenina osmahnutá, přilijte rajčatové pyré a nechejte dusit. Ve chvíli, kdy budou mrkev s celerem poloměkké, přisypejte i cuketu a nasekané oregano. Omáčku dochuťte solí a vše ještě poduste, cuketa bude uvařená během několika minut, nakonec vmíchejte 4 lžíce olivového oleje a případně podle chuti omáčku dosolte.

Drůbeží maso nakrájejte na kostky a dohladka ho rozmixujte s vejci a půl lžičkou soli. Masovou hmotou naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou s užším hladkým otvorem. Do hrnce s vařící vodou vytlačujte ze sáčku "hady" (přibližně v polovině tohoto videa je ukázán postup), použijte pouze část masové hmoty, nebudou se pak k sobě lepit či rozvářet. Jakmile nudle udělané z první části masové hmoty vyplavou na hladinu, ještě je minutu povařte a poté vyndejte děrovanou naběračkou do mísy, mísu zakryjte poklicí či velkým talířem, aby nudle zbytečně nechladly. Do stejné vařící vody vytlačte další várku "hadů" a nechejte je uvařit. Takto postupně udělejte masové nudle z veškeré hmoty, kterou máte, a podávejte je polité zeleninovou omáčkou a případně posypané trochou nastrouhaného sýru.

Žádné komentáře:

Okomentovat