pondělí 21. května 2018

Oranžová zeleninová kaše

Share Button
Oranžová zeleninová kaše

Přílohovou kaši je možné umixovat z mnoha druhů zeleniny, podle vaší chuti a stavu zásob, jen je pro dostatečnou hustotu kaše potřeba ohlídat co nejnižší množství přidané vody. Mně často zbývají stonky stonky brokolice, samotné nechutnají zrovna skvěle, tak k nim přidávám zeleninu bohatou na karotenoidy.

Suroviny

  • dýně (např. máslová, hokkaido), nebo batát, nebo mrkev
  • nedřevnaté stonky brokolice, lze doplnit cibulí
  • máslo
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Nejprve je třeba zvolenou zeleninu tepelně upravit doměkka, používám stejný objem oranžové a zelené zeleniny. Pokud jste si vybrali dýni, zbavte ji semínek, oloupejte (hokkaido loupat nemusíte), nakrájejte na klínky a ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Použijete-li mrkve, oškrábejte je, odkrojte zbytky kořínků a listů a očištěné mrkve rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Při volbě batátů je omyjte, osušte a po jednom kusu zabalte do alobalu. Zeleninu upečte při 200 °C doměkka, dýně či mrkev by měla být hotová do půl hodiny, batát trvá podle velikosti okolo 45 minut, hotový pak oloupejte.

Stonky brokolice na jejich silné části oloupejte a celé je nakrájejte na kousky, jestliže chcete přidat i cibule, oloupejte je a rozkrájejte na silnější klínky. Poté stonky brokolice a případně cibule uvařte v páře doměkka. Do mixéru vložte všechnu upečenou i v páře uvařenou zeleninu, přidejte máslo (na 500 g zeleniny dávám alespoň 50 g másla) a sůl a vše rozmixujte na kaši, podávejte ji teplou jako přílohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat