čtvrtek 31. května 2018

Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem

Share Button
Pistáciový dort s čokoládovým máslovým krémem

Jako moučník na hody si děti přály dort, nemohly to být ani řezy, ani roláda, ani cokoliv jiného, ale pouze a jedině dort. Dcera si přála pistáciový, syn čokoládový, tak jsem upekla obojetný - pistáciový piškot s lehce čokoládovým krémem, abych chuť pistácií nepřerazil.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 150 g erythritolu nebo xylitolu
  • 160 g jemně mletých pistácií
  • 30 g kokosové mouky
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

  • 50 g kokosového "mléka" bez aditiv (např. Aroy-D)
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 200 g změklého másla
  • 50 g (nebo méně) erythritolu nebo xylitolu rozemletého na moučku
  • špetka soli
  • 40 g nasekaných pistácií

Postup


Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků, bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh a žloutky se sladidlem do pěny. Ke žloutkům navrch přidejte sníh a na něj směs mletých pistácií, kokosové mouky a prášku do pečiva. Vše jemně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, a těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem. Piškot pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 60 minut, hotový by se neměl lepit na zapíchnutou špejli. Po úplném vychladnutí odlepte z piškotu pečicí papír a v polovině výšky ho rozdělte na dva pláty.

Mírným zahříváním v kokosovém "mléce" rozpusťte čokoládu, nevařte, snažte se použít co nejnižší teplotu. Poté do rozpuštěné čokolády postupně zašlejte máslo a dle chuti sladidlo. Jeden pistáciový piškotový plát potřete přibližně třetinou krému, na vrstvu krému položte druhý plát piškotu a horní stranu dortu a zlehka i jeho boky potřete zbylým krémem a poyspejte nasekanými pistáciemi. Poté dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil.


3 komentáře:

  1. Dobry den Katerino.
    Mate super recepty ! Pro me je ale ted dulezite se zeptat: Ty alergie Vasich deti jsou dedicne ? Pokud ano, po otci ci matce ? Moc dekuji za info. Daniela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, do určité míry je dědičný obecný sklon k alergiím (a to u nás z obou stran), ne konkrétní alergie - a i proti tomu jde s velkou šancí bojovat stravou :-)

      Vymazat
    2. já mám (asi už od dětství, s různými a různě silnými projevy, nediagnostikovanou) alergii na mléčné, přidala se různá kosmetika, pšenice, ječmen, hodně špatně trávím sóju, začaly mi vadit nějaké pyly - ale na nízkisacharidové stravě mléčné toleruju lépe a letos jsem i ty pyly zvládala s méně projevy. Starší dcera měla alergii na mléčné, sóju a hovězí (teď jí realtivně vše, ale mléčné a lepek má omezen, i kvůli vlivu na chování), mladší syn měl jako miminko kvasinky, ale pak už vše OK (holt měl po mé změně stravy lepší startovací podmínky).

      Vymazat