úterý 15. května 2018

Vafle z mandlové mouky s vanilkovou omáčkou

Share Button
Vafle z mandlové mouky s vanilkovou omáčkou

Nízkosacharidové (low carb) vafle, bez mléčných výrobků kromě másla, se ukázaly jako výzva. Moje pokusy byly sice vždy poživatelné, ale buď byly moc hutné, nebo moc gumové a nebo moc vaječné, případně se trhaly. Ale nakonec se dílo zdařilo, dokonce se dají i zamrazit, pokud vám zbydou. V těstě jsou sice jen bílky, ale žloutky nazmar nepřijdou, trošku jsem se inspirovala holandskou omáčkou a volně stvořila její sladkou vanilkovou verzi.

Suroviny

  • 3 bílky
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1,5 lžíce kokosové mouky
  • 1,5 lžíce čerstvě mletého zlatého lněného semínka
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 lžíce (45 g) másla
  • špetka nerafinované soli

  • 3 žloutky
  • 6 lžic vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 1 lžíce ovocného destilátu (meruňkovice)
  • 4 lžíce (60 g) másla
  • volitelně dle chuti sladidlo podle vašeho stravovacího stylu (pro low carb 1 lžička xylitolu nebo erythritolu)

Postup


Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na pevný sníh. V malé misce smíchejte mandlovou a kokosovou mouku s mletým zlatým lněným semínkem a práškem do pečiva, vysypejte na ušlehaný sníh, navrch nalijte vlažné rozpuštěné máslo a vše opatrně zapracujte do sněhu, aby co nejméně klesnul. Do vaflovače jemně rozprostřete polovinu těsta, zaklopte ho a vafli usmažte, těsto obsahuje poměrně dost tuků, vaflovač jsem proto nepotřebovala vymazávat. Pomocí kuchyňských kleští hotovou vafli vyndejte a stejným způsobem usmažte i vafle ze zbylého těsta.

Mezitím v malém kastrólku důkladně rozšlehejte žloutky s vodou, vanilkou a destilátem. Kastrólek umístěte do těsně pod bodem varu udržované vodní lázně (nebo, pokud vám jde u plotýnky velmi dobře regulovat výkon, kastrólek se silným dnem postavte přímo na plotýnku vařiče zapnutou na co nejnižší výkon) a postupně po kouskách vešlehávejte změklé máslo. Další kousek přidejte, až když se ten předešlý rozpustí. Omáčka bude postupně během přidávání másla za stálého míchání a zahřívání houstnout, jen dejte pozor, abyste omáčku nepřehřáli, srazila by se. Hotovou omáčku můžete dle chuti přisladit a podávejte ji přelitou přes vafle, můžete ještě ozdobit drobným bobulovitým (nízkosacharidovým) ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat