středa 16. května 2018

Vlašskoořechovo-kávové řezy

Share Button
Vlašskoořechovo-kávové řezy

Původně jsem chtěla upéct štafetky přesně podle receptu, ale už delší dobu, myšleno víc než rok, jsem měla v hlavě představu dortu s vlašskými ořechy a kávou. A náhodou jsem objevila právě již zmíněný návod na štafetky, který si o takovou úpravu přímo říkal. V bezé jsem zaměnila mandle za vlašské ořechy, do krému jsem přidala víc kávy a rum mi tam chuťově nepasoval, vlastně ho ani doma nemám, nicméně trocha ovocného destilátu chuti krému jen prospěla. V receptu použitý nízkosacharidový erythritol můžete nahradit jiným práškovým sladidlem dle svých stravovacích zvyklostí.

Suroviny

  • 4 bílky
  • 20 g erythritolu rozemletého na moučku
  • 80 g jemně mletých vlašských ořechů
  • špetka soli

  • 1 lžíce velmi jemně mleté zrnkové kávy
  • 1 lžíce vroucí vody
  • 160 g změklého másla
  • 80 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce meruňkovice
  • 80 g (nebo méně) erythritolu rozemletého na moučku

  • 50 g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 2 lžičky másla
  • 25 g jemně mletých vlašských ořechů
  • květy macešek a lístky máty

Postup


K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na pevný sníh. Promíchejte erythritol s mletými ořechy, vysypejte na ušlehaný sníh a opatrně zapracujte do sněhu, aby co nejméně klesnul. Sněhové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem na tloušťku půl centimetru a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C 15 minut, poté vyndejte plech z trouby a bezé nechejte vychladnout.

Kávu zalijte vařící vodou a počkejte, až vychladne. Poté do másla zašlehejte vlašské ořechy, vlhkou kávu, meruňkovici a podle chuti erythritol. Z vychladlého plátu vlašsskoořechového bezé opatrně sloupněte pečící papír a bezé podélně rozkrojte na 6 pruhů, na 5 z nich rozdělte kávovo-ořechový máslový krém a rovnoměrně ho rozetřete. Namazané pláty opatrně přeneste na sebe, dobře je urovnejte hranami na sebe, navrch položte suchý plát a řezy uložte do ledničky zpevnit.

Máslo opatrně rozehřejte s nalámanou čokoládou a touto polevou ozdobte řezy, pravděpodobně vám alespoň polovina polevy zbyde, rozdělte ji třeba do formiček na čokoládové pralinky. Ještě polotekutou čokoládovou polevu na řezech posypejte mletými ořechy a opět řezy uložte do ledničky. Před podáváním je ještě můžete dozdobit maceškami a mátou.

Žádné komentáře:

Okomentovat