sobota 9. června 2018

Slaninová majonéza s pažitkou

Share Button
Slaninová majonéza s pažitkou

Do mého receptu na mléčně kvašenou majonézu je možné používat i kombinace tuků, už jsem ji dělala i ze třetiny kokosového a dvou třetin olivového oleje. Na blogu Closet Cooking na mě vyskočil nápad použít tuk ze slaniny, to jsem prostě musela vyzkoušet a tady máte výsledek. Většinu hotové slaninové majonézy jsem uložila do ledničky pro pozdější použití a jen část ještě dochutila slaninovýmu škvarečky, kořením a pažitkou.

Suroviny

  • 2 žloutky (z chladničky)
  • šťáva vymačkaná z 1 poloviny citrónu (z chladničky)
  • 1 vrchovatá lžička kvalitní hořčice bez cukru, sladidel a konzervantů (z chladničky), doporučuju do tohoto receptu velmi štiplavou anglickou Marks & Spencer
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli
  • 100 ml jemného extra virgin olivového oleje (pokojové teploty), doporučuju řecký či krétský olej
  • 100 ml na pokojovou teplotu zchladlého tuku vyškvařeného z uzené slaniny (potřebné množství slaniny záleží na její tučnosti, já použila 200 g)
  • 1 kapsle probiotik (mám vyzkoušené Colon Dophilus a Biopron 9 Premium) nebo 1 lžíce bílého jogurtu či zakysané smetany bez škrobů

  • na ochucení čtvrtiny hotové majonézy 2 lžíce škvarečků z uzené slaniny, špetka čerstvě mletého černého pepře, špetka mleté uzené papriky a 3 lžíce najemno nasekané pažitky

Postup


Do úzké vysoké nádoby postupně vložte žloutky, hořčici, sůl, citrónovou šťávu a probiotika nebo zakysaný mléčný výrobek, nakonec přilijte olej a tuk ze slaniny. Ponorný (tyčový) mixér ponořte až na dno nádoby, zapněte ho a jakmile začne směs emulgovat, velmi pomalu ho vytahujete nahoru a mixujte, až se všechen tuk spojí do majonézy. Hotovou majonézu dejte do vychladlé, horkou vodou předem vysterilizované, skleničky. Skleničku zavřete, ale víčko nedotahujte, aby mohly unikat případné vznikající plyny, a majonézu nechejte při pokojové teplotě 8 až 10 hodin fermentovat. Poté ji uložte do chladničky a postupně konzumujte, odebírejte ji vždy čistou lžící, aby se nezkazila. Vydrží bez problémů jeden měsíc, pravděpodobně i déle.

Čtvrtinu hotové majonézy odeberte do misky a promíchejte ji s vychladlými slaninovými škvarečky, pepřem, uzenou paprikou a pažitkou. Skvěle se hodí k libovému orestovanému nebo grilovanému masu, například kuřecím prsům či tenkým plátkům z vykostěné vepřové kotlety.

Žádné komentáře:

Okomentovat