středa 18. července 2018

Asijská kuřecí polévka s kokosovým mlékem a zeleninou

Share Button
Asijská kuřecí polévka s kokosovým mlékem a zeleninou

Je to sice "jen" polévka, ale k plnohodnotnému zdravému jídlu jí nic nechybí. Obsahuje zeleninu, maso, vývar a tuky, je plná živin, dobře stravitelná i sytivá, prostě perfektní. Končím s neskromným popisem, mrněte níže na recept.

Suroviny

  • 1 kuřecí skelet s ponechanými prsy (neboli kuře bez stehen)
  • 1 řapík celeru
  • 3 středně velké oškrábané mrkve
  • 2 menší žluté cukety
  • růžičky z 1/2 menšího květáku
  • růžičky z 1/2 větší brokolice
  • oloupaný a najemno nastrouhaný 1 cm dlouhý kousek zázvoru
  • 2 hrnky kokosového "mléka" bez aditiv
  • šťáva z 1 citrónu
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 hřebíčky
  • 2 na tenká kolečka pokrájené jarní cibulky
  • hrst lístků thajské bazalky
  • hrst koriandrové nati
  • volitelně chilli paprička nakrájená na nudličky
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Do hrnce vložte kuřecí skelet s prsy, řapíkatý celer, jednu mrkev, pepř, nové koření, hřebíčky a sůl a přilijte tolik vody, aby vše bylo ponořené. Obsah hrnce uveďte do varu, zakryjte ho pokličkou a výkon plotýnky stáhněte na minimum. Kuřecí maso uvařte doměkka, poté sceďte vývar a dejte stranou kuřecí prsa a 2 hrnky vývaru. Maso z kostry oberte a společně se zbylým vývarem a uvařenou zeleninou ho uchovejte v ledničce nebo mrazáku na jiné jídlo.

Z cuket z vnějšku ořezejte asi půl centimetru tlusté plátky a nakrájejte je na kostičky, zbylé měkké cuketové středy rozmixujte se stranou daným vývarem. Dvě mrkve nakrájejte na kolečka, květák a brokolici rozdělte na růžičky, velké růžičky ještě rozkrájejte na menší díly. Vývar s rozmixovanými středy cuket uveďte do varu a postupně do něj dle potřebné doby tepelné úpravy přidávejte zeleninu, nejprve mrkev, pak květák, brokolici a nakonec kousky z vnějšků cuket a zázvor. Přilijte kokosové mléko, vložte na kousky pokrájená kuřecí prsa a, jakmile se polévka začne znovu vařit, dochuťte ji citrónovou šťávou, solí, nasekanou thajskou bazalkou a koriandrovou natí. Horkou polévku rozdělte do talířů a posypte ji kousky jarních cibulek a případně i chilli papričkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat