středa 25. července 2018

Lískooříškovo-čokoládový stavební dort

Share Button
Lískooříškovo-čokoládový stavební dort

Syn ještě nedávno cokoliv s krémem nejedl, tak jsem dumala, jaký dort mu udělat ke třetím narozeninám, aby ho konečně neodmítnul. Nakonec jsem zakotvila u čokoládového dortu ze tří přísad, ten mu chutnal. A pak, asi čtvrt roku před svými narozeninami, si syn krémy oblíbil a já začala vymýšlet znovu, níž vidíte výsledek. A jelikož má opravdu rád bagry, tak se na dortu jeden objevil a nebyl to jediný stavební stroj.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 150 g na moučku rozmixovaného xylitolu nebo erythritolu
  • 200 g neodtučněné lískooříškové mouky (například od LifeLike)
  • 20 g nepraženého kakaového prášku (používám z Čokoládovny Troubelice)
  • 1 zarovnaná lžíce kokosové mouky
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

  • 2 hrnky kokosového "mléka" bez aditiv
  • 100 g na moučku rozmixovaného xylitolu nebo erythritolu
  • 250 g 100 % čokolády (najdete ji v nabídce LifeLike i Čokoládovny Troubelice)
  • 250 g lískooříškového "másla" neboli krému (na pastu rozmixovaných lískových oříšků, od LifeLike bylo skvělé)

  • na ozdobu 1/2 hrsti nasekaných lískových oříšků, bylinky (meduňka, máta, tymián) a malé hračky, modely stavebních strojů (bagr, domíchávač a sklápěčka)

Postup


Vejce rozklepejte a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte ve větší míse se špetkou soli na pevný sníh. Ve druhé, menší, misce vyšlehejte do pěny žloutky se sladidlem. Na bílkový sníh nasypte směs lískooříškové a kokosové mouky, kakaového prášku a prášku do pečiva a navrch nalijte pěnu ze žloutků. Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nebyly žmolky. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečícím papírem potřeným kokosovým olejem a piškot pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí špejle, těsto by se na ni po zapíchnutí nemělo lepit. Hotový piškotový korpus nechejte úplně vychladnout, poté ho seřízněte do roviny a v polovině výšky rozřízněte na 2 pláty, do jednoho z plátů vykrojte oblouk, odkrojky a drobečky nevyhazujte.

V hrnci na teplotu lidského těla ohřejte kokosové "mléko" a poté přidejte sladidlo a čokoládu. Za častého míchání pokračujte v pomalém zahřívání, dokud se čokoláda nerozpustí, ale nevařte. Poté vmíchejte ořechové "máslo" a počkejte, až krém vychladne na pokojovou teplotu. Tři lžíce krému smíchejte s trochou nasekaných oříšků, rozetřete na pečící papír a uložte do chladničky zpevnit, placička bude vypadat jako beton. Ostatní krém rovněž dejte do chladu, jakmile začne houstnout, vyšlehejte ho.

Celistvý piškotový plát potřete částí krému, položte na něj plát s vykrojeným obloukem a také ho potřete krémem, stejným způsobem s pomocí krému navršte do tvaru kopce vykrojený oblouk a část odkrojků. Zbylé kousky piškotu rozdrobte. Na celý povrch dortu rozetřete zbylý krém a posypejte ho piškotovými drobečky. Téměř hotový dort uložte do chladničky, aby krém zpevnil. Poté na jeho spodní patro umístěte čokoládovo-oříškovou placičku jako beton, nahoru pod kopec stavební stroje, různě po povrchu pak kousky oříšků jako kameny a bylinky jako keříky a vraťte ho zpět do chladu, vydrží minimálně další den až dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat