čtvrtek 19. července 2018

Rajčatová polévka s bazalkovým pestem

Share Button
Rajčatová polévka s bazalkovým pestem

Dcera v poslední době přišla na chuť rajčatům ve všech možných podobách a přála si z nich k obědu polévku. V zásobě jsem rajčatové pyré měla, přání mohlo být splněno. Dokonce i synovi polévka chutnala, děti ji jedly se sýrem a celými menšími lístky bazalky, já téměř bez sýra, ale řádně pokapanou pestem.

Suroviny

  • 1 oškrábaná a na kostky pokrájená mrkev
  • 1 řapík celeru nakrájený na plátky
  • 500 g rajčatové passaty (konzervovaných pasírovaných rajčat)
  • velká hrst lístků bazalky
  • 1/2 lžičky prolisovaného česneku
  • 4 vrchovaté lžíce čerstvě mletých dýňových semínek
  • extra virgin olivový olej
  • nerafinovaná mořská sůl
  • volitelně nastrouhaný hodně tvrdý sýr (typu parmezán)

Postup


Na olivovém oleji orestujte mrkev a řapíkatý celer, poté přilijte rajčatovou passatu. Zeleninu uvařte doměkka a polévku dohladka rozmixujte, podle potřeby ji nařeďte vodou, osolte a ohřejte.

Na pesto téměř na kaši rozsekejte bazalku, smíchejte ji se špetkou soli, česnekem, mletými dýňovými semínky a přibližně 6 lžícemi olivového oleje, přilévejte ho postupně podle požadované hustoty pesta. Horkou polévka podávejte ozdobenou pestem a, pokud chcete, i sýrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat