úterý 31. července 2018

Žampiónová omáčka

Share Button
Žampiónová omáčka

Dělávám ji v podstatě pokaždé stejně, ale na blogu jsem recept na tuto žampiónovou omáčku doteď neměla. Je načase to napravit. Omáčka je to nízkosacharidová a nemléčná, i když nejste milovníci kokosu, nebojte se ji vyzkoušet, orestované žampióny s tymiánem chuť kokosového mléka potlačí. Tymián můžete použít i sušený, ale čerstvý je voňavější.

Suroviny

  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 oloupaná a nadrobno pokrájená menší cibule
  • 400 g žampiónů, chutnější než bílé jsou žampióny krémové
  • 2 hrnky kokosového "mléka" bez aditiv
  • hrst čerstvých větviček tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • nerafinovaná mořská sůl
  • volitelně 1/2 lžičky na prášek rozemleté sušené kořenové zeleniny

Postup


Na rozehřátou pánev nalijte olej, vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita. Žampióny omyjte, očistěte od hlíny a zaschlých konců nožek a nakrájejte je na plátky, větší kousky na půlplátky. Přidejte je do pánve k cibuli, osolte, opepřete a pokračujte v restování, podle potřeby míchejte. Jakmile houby pustí vodu, vyvařte ji. Až se začnou žampióny znovu opékat, osmahněte je do zhnědnutí a poté přilijte kokosové "mléko". Přidejte z větviček odrhnuté a najemno nasekané lístečky tymiánu, pokud chcete, tak i prášek z kořenové zeleniny. Omáčku za občasného míchání vařením zredukujte do požadované hustoty, dochuťte solí a pepřem a podávejte teplou. My jsme ji měli tentokrát s kuřecími prsy a vařenou kedlubnou a zelenými fazolkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat