Arašídová „smetana“ a arašídové „mléko“

Syrové burské oříšky, jak tvrdí i doporučení na sáčku, je třeba tepelně upravit, ať už po západním stylu upražit, nebo po východním stylu uvařit. Z uvařených arašídů snadno, tak jako lískooříškové, mandlové či kokosové „mléko“, vyrobíte i arašídové „mléko“, nebo, pokud použijete méně vody, alternativu živočišné smetany na přípravu omáček. Před přidáním do jídla stačí do arašídové „smetany“ vmíchat na zahuštění několik lžiček škrobu, chvíli povaříte a je hotovo, fake smetanová omáčka je na světě, s masem nebo bez, mám s ní vyzkoušené i fazolky na kyselo.

Suroviny

  • 100 g nepražených loupaných arašídů
  • voda
  • 4 lžičky škrobu (já obvykle používám arrowroot nebo kuzu)

Postup

Arašídy namočte na několik hodin (např. přes noc) do vody.

Poté z arašídů slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do hrnce a přilijte k nim 500 ml čerstvé vody.

Arašídy s vodou uveďte do varu, hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Vařte přibližně 45 minut, arašídy i s vodou přesuňte do mixéru, dolijte 100 ml (600 ml) studené vody a mixujte několik minut, až tekutina zbělá a zpění. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte trochou studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte a drť vyhoďte. Měli byste získat půl litru arašídové „smetany“ (nebo litr arašídového „mléka“).

V arašídové „smetaně“ dobře rozmíchejte škrob.

Arašídovou „smetanu“ se škrobem vlijte do udušeného okořeněného jídla, několik minut za stálého míchání povařte do zhoustnutí, podle potřeby dochuťte solí a podávejte.

Sdílet: