Arašídová „smetana“ a arašídové „mléko“

Syrové burské oříšky, jak tvrdí i doporučení na sáčku, je třeba tepelně upravit, ať už po západním stylu upražit, nebo po východním stylu uvařit. Z uvařených arašídů snadno, tak jako lískooříškové, mandlové či kokosové „mléko“, vyrobíte i arašídové „mléko“, nebo, pokud použijete jen polovinu vody, alternativu živočišné smetany na přípravu omáček.

Suroviny

  • 100 g nepražených loupaných arašídů
  • voda

Postup

Arašídy namočte na několik hodin (např. přes noc) do vody.

Poté z arašídů slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do hrnce a přilijte k nim 500 ml čerstvé vody.

Arašídy s vodou uveďte do varu, hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Vařte přibližně 45 minut, arašídy i s vodou přesuňte do mixéru, dolijte 100 ml (600 ml) studené vody a mixujte několik minut, až tekutina zbělá a zpění. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte trochou studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte a drť vyhoďte. Měli byste získat půl litru arašídové „smetany“ (nebo litr arašídového „mléka“).

Sdílet: