Arašídovo-čokoládový rolovaný dort s malinami

Narozeniny má člověk jen jednou do roka. A když zvládnu s oslavovým dortem vyhovět dětem, proč by můj vlastní měl být výjimkou. V příchuti jsem měla naprosto jasno, v poslední době jsem ujížděla na čokoládovém arašídovém nugátu s malinami. Ale co se týče výsledné formy, vzhledu, tam jsem váhala až do poslední chvíle. Nakonec jsem zvolila rolovaný dort a použila svoje osvědčené skvěle stočitelné oříškové piškotové těsto. I když zdobení byla prudká improvizace, s výsledkem jsem byla rozhodně spokojená. Líbí se dort i vám?

Pro mě samotnou byl dort přesně dle receptu sladký dostatečně, ostatní by ho uvítali sladší. Záleží jen na vás, na co jste zvyklí. Pokud chcete – a vašemu tělu to nebude vadit, krém a rozvar přislaďte dle své chuti. Můžete vsadit na přírodní med, panelu nebo kokosový cukr, množství s rozvahou. Ani nízkosacharidový erythritol bych nedoporučila používat často, nicméně narozeniny jsou výjimečná příležitost. V případě těsta si medem nejsem jistá, zda by piškot nebyl moc vlhký. Určitě by ale fungovalo některé z výše uvedených sypkých sladidel.

… ” rolovaný dort jsem pojala v zásadě low carb ” …

Možná jste se v seznamu surovin zarazili. Co tam dělají arašídy? A tuplem med! Základní informace o arašídech v rámci nízkosacharidové stravy se dočtete na Jídelním plánu. A samozřejmě jsou med a 85% čokoláda zdroji jednoduchých sacharidů, v součtu to ale není žádná cukrová bomba. Jedna, možná i víc porcí, se vám pravděpodobně do denního limitu vejdou. Také vám nic nebrání použít čokoládu 100% a med úplně vynechat.

4 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Arašídovo-čokoládový rolovaný dort s malinami

Svislé pruhy arašídového piškotu promazané malinovým rozvarem a nugátovým máslovým krémem
Chod dezert
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 1 kus
Příprava 2 hodiny
Vaření 30 minut

Suroviny

Piškot

  • 8 ks velkých vajec
  • 135 g neodtučněné arašídové mouky (plus 2 lžíce na podsypání během rolování dortu)
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • 1 ½ lžičky bezfosfátového kypřicího prášku
  • nerafinovaná sůl

Malinový rozvar

  • 100 g malin (mohou být i mražené)
  • 50 g vody
  • ½ lžičky práškové želatiny
  • 1 lžíce medu (lze vynechat)

Krém

  • 200 g másla
  • 100 g 85% čokolády
  • 150 g jemného arašídového krému (100% arašídového "másla")

Zdobení

  • 1 hrst malin (čerstvých)
  • 20 g nepražených arašídů
  • několik lístků čerstvé máty

Postup

Piškot

  • Během vyklepávání vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky šlehejte se špetkou soli, až vznikne pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny a nalijte ji na sníh z bílků.
  • Navrch nasypejte směs arašídové mouky, práškové želatiny a kypřicího prášku. Vše jemně promíchejte, je potřeba těsto rovnoměrně promísit, ale zároveň nesmí sníh příliš klesnout. Těsto rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu.
  • Piškotové těsto upečte v troubě rozehřáté na 170 °C, mělo by být hotové za přibližně 25 až 30 minut. Hotový plát přikryjte dalším kusem pečícího papíru a piškot s oběma papíry opatrně otočte. Navrchu teď bude původní kus pečícího papíru, ten sloupněte a vyhoďte.
  • Na rolovaný dort budete potřebovat dlouhé pruhy piškotu. Upečený plát tedy stočte i s novým kusem pečícího papíru z kratší strany (tedy kolmo k obvyklému směru, smotaný piškot vytvoří silnější válec) a nechejte úplně vychladnout.
  • Vychladlý srolovaný piškot rozmotejte a podélně rozřízněte na 3 dlouhé pruhy, široké jako bude výška dortu.

Malinový rozvar

  • Maliny rozmačkejte a v menším kastrolku je zalijte vodou. Přidejte špetku soli (vytáhne sladkost malin), dle chuti doslaďte medem a vše posypejte želatinou.
  • Jakmile želatina navlhne a nabobtná, začněte směs pomalu za častého míchání zahřívat. Nevařte, jen zahřejte do rozpuštění želatiny.
  • Malinový rozvar protřete přes jemné sítko, abyste ho zbavili semínek. Poté ho nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Začne mírně houstnout.

Krém

  • Změklé máslo šlehejte přibližně 10 minut, až nabude na objemu. Do našlehaného másla zašlehejte rozpuštěnou, ale co nejméně teplou, čokoládou (aby se máslo nerozteklo).
  • Nakonec po částech vešlehejte arašídový krém. Pokud je vzniklý arašídovo-čokoládový dortový krém moc řídký, uložte ho do ledničky trochu zpevnit.

Zdobení

  • Pásy arašídového piškotu potřete nejprve malinovým rozvarem a poté arašídovo-čokoládovým krémem. Měla by vám zbýt přibližně třetinu krému i třetina rozvaru, budete je potřebovat na dozdobení dortu.
  • Pečicí papír posypejte trochou arašídové mouky a kolmo na papír začněte rolovat první pruh. Uvidíte spirálu neboli stále tlustší a tlustší roládu, krátkou a položenou na řeznou stranu. Jakmile bude první pás těsta s krémem stočený, navažte druhým pruhem a pokračujte s navinováním kruhu. Stejným způsobem upotřebte i třetí pomazaný kousek piškotu.
  • V místě, kde třetí pruh končí, okraje pomocí trošky krému zahlaďte. Dort bude pak mít kruhový tvar. Uložte ho do ledničky zpevnit.
  • Poté horní stranu a boky dortu potřete zbytkem arašídovo-čokoládového krému. Na vršku vytvořte obloukovité vlnky a vyplňte je zbylým malinovým rozvarem.
  • Arašídy nasucho opražte a nechejte je vychladnout. Poté je nahrubo nasekejte.
  • Povrch dortu ozdobte nasekanými arašídy, čerstvými malinami a uložte ho do ledničky. Před podáváním můžete vzhled dortu doladit lístky máty.

Tipy

Rolování dortu, tedy svislé pruhy, vypadá efektně pouze při rozříznutí dortu. Porce na talířku už se od obvyklého vodorovného vrstvení piškotu a krému nijak zvlášť neliší. 
Pokud si na svinování tohoto dortu netroufáte, můžete vyrobit ze stejných surovin běžnou roládu. Druhou možností je upečení odlišné varianty arašídového piškotu v dortové formě. Po proříznutí kruhové pláty piškotu promažete a ozdobíte krémem a rozvarem a získáte na řezu klasicky vyhlížející dort.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Pokud chcete upéct klasický vodorovně pruhovaný piškotový dort, doporučím vám svoje mnohokrát osvědčené těsto. Používám ho na dorty v různých podobách. Vyjdete z mandlového piškotu na jednorožčí dort. Množství medu jde jakkoliv snížit, lze ho i zcela vynechat. Veškerou tapiokovou mouku v receptu nahradíte za 2 lžíce kokosové mouky a máte nízkosacharidovou verzi jedna radost. A aby byl dort arašídový, místo mandlové mouky zvolíte neodtučněnou arašídovou a vanilkový extrakt vypustíte.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: