Banánové muffiny z kokosové mouky

Kdo by neznal banánové muffiny či chlebíček? Existují tisíce variací. Obvykle se ale jedná o těsta vlhčí a hutnější, ať už jsou z obilné mouky a nebo bez ní. Jenže právě takovým moučníkům můj muž moc nefandí. Musela jsem tedy přijít s nabídkou něčeho jiného, nadýchaného. Prošla jsem spousty návodů na muffinky s banány, abych chytila nějaký pořádný nápad. Nakonec se zadařilo. Jeden z receptů mě hodně zaujal (odkaz jsem si ale neuložila a znovu se mi ho nedaří najít). A ten jsem ještě upravila, abych se pokusila o kypřejší výsledek. A rozhodně se mi to povedlo.

Bezobilné muffiny obvykle obsahují mandlovou mouku neboli jemně mleté loupané mandle. Jenže tato mouka je celkem drahá a navíc bohatá na omega-6 mastné kyseliny. A ty jsou v nadbytku prozánětlivé. V poslední době proto zkouším péct spíš z mouky kokosové. Na první pohled se nezdá úplně levná, ale do těsta se jí dává jen malé množství. Je téměř bez tuku a opravdu hodně savá (podobné vlastnosti má i mandlová odtučněná mouka, časem ji určitě vyzkouším). V mojí kuchyni se kokosová mouka stala stálicí. Vyzkoušela jsem z ní už řadu druhů moučníků a jiného pečiva. Sžila jsem se s ní a naučila se, jak se při pečení chová. Většina fungujících receptů z ní obsahuje vyšší podíl vajec a nemálo tuku.

… ” a tento recept na banánové muffiny není výjimkou ” …

Často se muffiny, včetně bezlepkových, připravují pouhým smícháním mokrých a suchých přísad. U nás jsou ale, jak už jsem psala, v oblibě těsta odlehčenější. Podobně jako v případě perníku jsem i k nakypření banánových muffinků použila bílkový sníh. A sázka na osvědčenou metodu se vyplatila, záměr se zdařil na jedničku s hvězdičkou. Upečené muffiny nebyly mokré a ani hutné. Jejich lehkost ustála i pobyt v mrazáku.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Banánové muffiny z kokosové mouky

Nadýchaný bezobilný moučník oslazený pouze ovocem
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně americká
Množství 12 ks
Příprava 15 minut
Vaření 30 minut

Suroviny

  • 5 ks středních vajec
  • 2 ks banánů
  • 40 g másla
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku (nebo na špičku nože jedlé sody)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Vejce vyklepejte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh.
  • Žloutky rozmixujte s banány, rozpuštěným (ale ne horkým) máslem a vanilkovým extraktem.
  • Na banánovou směs nasypejte kokosovou mouku promíchanou s kypřicím práškem a navrch přidejte bílkový sníh. Sníh a mouku jemně zapracujte pomocí stěrky do banánů s máslem a žloutky, aby sníh co nejméně klesnul a zároveň v těstě nezůstaly nerozmíchané žmolky mouky.
  • Těsto rozdělte do silikonových formiček na muffiny rozložených na pečicím plechu. Košíčky plňte maximálně do ¾ výšky, aby vám při pečení nepřetekly. Povrch těsta posypejte nahrubo nasekanými ořechy.
  • Plech s muffiny vložte do trouby rozehřáté na 160 °C a pečte je přibližně 30 minut.

Tipy

Doporučuji krok s našleháním sněhu nevynechávat, díky němu jsou výsledné muffiny nadýchanější než ty upečené z celých vajec rozmixovaných s banány.
Místo 40 g másla nejspíš půjde bez problémů použít 35 g ghí či kokosového oleje, pokud potřebujete recept bez mléčných bílkovin. V mnoha jiných moučnících mi záměna v tomto poměru hmotností funguje výborně.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Nebojím se zkoušet různé značky kokosové mouky. Většinou ale objednávám na Rohlíku kilogramové balení kokosové bio mouky značky Allnature. Chutí mi přijde v pořádku a i cena je celkem příznivá.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: