Bezmléčné hovězí Stroganov

Dnešní recept je inspirovaný ruskou kuchyní, jedná se o rychlé, minutkové jídlo. Měla by do něj přijít zakysaná smetana, tu při bezmléčné dietě obstojně nahradíte mandlovou „smetanou“ s citrónovou šťávou.

Suroviny

  • 2 oloupané cibule nakrájená na čtvrtkolečka
  • 500 g minutkového (steakového) vyzrálého hovězího masa nakrájeného na nudličky
  • 250 g žampiónů nakrájených na plátky
  • 250 ml mandlové „smetany“ (vyrobíte stejně jako mandlové „mléko“, ale použijete poloviční množství vody
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 4 kyselé nebo kvašené okurky nakrájené na půlkolečka
  • půl hrsti nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
  • za studena lisovaný olivový olej
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • černý pepř
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup

Rozehřejte pánev a dejte na ni olivový olej a cibuli, za stálého míchání ji osmahněte dosklovita a přidejte nudličky masa. Jakmile budou téměř opečené, vložte do pánve žampióny, osolte a vše ještě osmahněte. Zaprašte paprikou, rychle promíchejte a ihned podlijte mandlovou „smetanou“.

Do pánve přidejte rajský protlak a citrónovou šťávu, krátce poduste a vmíchejte okurky. Prohřejte je a omáčku dochuťte solí a pepřem. Podávejte s dušenou rýží, těstovinami nebo opečenými bramborami, na talíři posypte petrželkou.

Sdílet: