Bezmléčný a bezlepkový krtkův dort

Dětská přání by se měla plnit. A naše malá dračice si ke třetím narozeninám přála krkův dort, samozřejmě s Krtkem nahoře na krtinci. Krtek byl ten nejmenší problém. Vlastní dort už mi dal trochu zabrat. První podmínka byla nezbytná, aby byl bez mléčných a sójových bílkovin, druhá chtěná, aby byl slazený přírodními sladidly, a třetí bonusová, aby byl bez lepku. Těsto jsem si upravila z vygoogleného receptu, krém jsem ale použít nemohla. Můj první krémový experiment nevyšel, pak jsem ale natrefila na paleo obláčkový krém, vyzkoušela jsem ho jinak ochucený a bylo rozhodnuto. Akce krtkův dort mohla začít a malá byla spokojená. A já taky, povedlo se mi totiž dodržet všechny tři podmínky, které jsem si stanovila, a dort chutnal výborně.

Suroviny

  • 100 g hladké rýžové mouky
  • 20 g kakaa (nejvíc mi chutná z Čokoládovny Troubelice)
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g medu nebo rýžového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 3 velké banány
  • 200 ml mandlové „smetany“ (vyrábí se stejně jako mandlové „mléko“, ale použije se pouze poloviční množství vody)
  • 1,5 lžíce práškové želatiny
  • 120 g rýžového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 3 vejce
  • 40 g hořké vysokoprocentní čokolády

Postup

Smíchejte rýžovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

Postupně rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Ze 4 bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh.

4 žloutky vyšlehejte se 150 g medu nebo rýžového sirupu do pěny a vmíchejte do ní 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a rum.

Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte bílkový sníh a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 20 minut.

Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho lžící opatrně vydlabejte tak, aby jeho dno a okraje zůstaly neporušené. Vydlabené kousky rozmělněte podle potřeby prsty na menší části.

Do mandlové „smetany“ vmíchejte želatinu a nechte ji 10 minut bobtnat.

K mandlové „smetaně“ se želatinou poté přidejte 120 g rýžového sirupu, 2 lžíce kokosového oleje, vanilku a 3 žloutky. Směs dobře prošlehejte a pomalu za stálého míchání zahřívejte, až začne mírně houstnout. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Mezitím nastrouhejte nahrubo čokoládu a ze 3 bílků ušlehejte pevný sníh.

Do zchladlé ochucené mandlové „smetany“ se želatinou a žloutky postupně jemně vmíchejte bílkový sníh a nastrouhanou čokoládu. Hotový krém nechte v chladničce přibližně hodinu zpevnit.

Krémem v tenké vrstvě potřete dno vydlabaného korpusu. Banány oloupejte, podélně je rozkrojte na poloviny a vyrovnejte je po celé ploše dna dortového korpusu.

Na banány naneste do tvaru polokoule všechen ostatní krém.

Na krém postupně navršte a jemně přimačkejte vydlabané a rozdrobené kousky dortového korpusu tak, aby vznikl krtinec. Dort uložte do chladničky a nechte krém několik hodin ztuhnout.

Sdílet: