Bílkové škvarkové placky

Jak asi bílkové škvarkové placky chutnají? Nu, po použitých surovinách. Zařadila jsem je do rubriky Pečivo, protože právě tak je používám. Nicméně budu naprosto upřímná, nečekejte nic strukturou podobného klasickému chlebu. Možná vám ale zachutnají tak jako mně a mé dcerce. Placky se dají jíst jen tak samotné a nebo třeba namazané pomazánkou či paštikou. A smažený chléb ve vajíčku, představte si to, z nich jde připravit také. Mladší skřítek milovník bílkových škvarkových placek není, s jedinou výjimkou, kdy je použiji na zapečené sandwiche se šunkou a sýrem. Líbí se mu, jak je jejich povrch křupavý a mastný.

Jestliže si vaše trávení aktuálně moc nerozumí s vlákninou (stejně jako to moje), ale přesto vás honí chutě na pečivo, tak bílkové škvarkové placky zkusit rozhodně musíte.Pokud se vám nedaří ani na nízkosacharidové či keto stravě vyřešit zácpu, cesta dostatku solení a omezení všech zdrojů rostlinné vlákniny může být ta pravá pro vás. A tyto placky stoprocentně zapadají i do čistě živočišné (carnivore) stravy.

Poměrně často vařívám žloutkový pudink a jedna porce je definitivně málo. Takže nedostatkem bílků do receptu netrpím. Pokud jste na tom podobně, máte rádi vajíčka a navíc i škvarky, našli jste ideální recept. Bylo potřeba několik pokusů s teplotou pečení a různým poměrem surovin, než se mi ho povedlo vyladit. Nicméně všechny pokusy byly jedlé a jídlo tak nazmar nepřišlo.

… ” a co když mám opravdu velké přebytky bílků ” …

Snad nejlepší vlastnost bílkových škvarkových placek je, že zvládnou pobyt v mrazáku. Jen při pečení většího množství je doporučuji vkládat do trouby po jedné, bílky na jednotlivé várky šlehat zvlášť. Je potřeba pracovat rychle a nenechávat sníh smíchaný s mletými škvarky stát. Jinak těsto rychle spadne a místo nadýchaných placek vznikne vlhká gumová bílková hmota.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Bílkové škvarkové placky

Alternativa pečiva ze surovin živočišného původu, tedy vhodná i v rámci carnivore stravy
Chod hlavní jídlo, pečivo, snídaně, svačina
Kuchyně carnivore, evropská, nízkosacharidová
Množství 1 plech
Příprava 15 minut
Vaření 40 minut

Suroviny

  • 10 ks velkých bílků (350 g bílků)
  • 50 g vepřových škvarků (velmi jemně rozemletých )
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli na pevný sníh.
  • Šlehač nastavte na co nejnižší otáčky a do sněhu opatrně zapracujte jemně mleté škvarky pokojové teploty. Sněhové těsto ihned rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu a neprodleně vložte do trouby rozehřáté na 160 °C .
  • Placku pečte přibližně 40 minut. Pokud bude na spodní straně mokrá, na posledních 10 minut ji otočte papírem nahoru.
  • Upečenou placku vytáhněte z trouby a položte ji papírem nahoru na rozloženou bavlněnou utěrku. Papír sloupněte a vyhoďte.
  • Placku nechejte vychladnout a poté ji nakrájejte na čtverce. Můžete je jíst samotné, namazané pomazánkou a nebo zapečené jako sandwiche se sýrem.

Tipy

Pokud chcete, můžete společně s mletými škvarky přidat  i 1 lžičku mletého kmínu.
Sníh smíchaný s mletými škvarky nenechávejte zbytečně stát a přesuňte ho co nejrychleji na plech a do trouby. Jinak začne klesat a uvolňovat tekutinu.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Ze stejných surovin je možné připravit i alternativu tortill. Z bílků ale neušleháte sníh, pouze je rozmixujete se škvarky, solí a kořením. Já používám půl lžičky mletého římského kmínu se špetkou mleté sladké papriky. Poté z řídkého těsta usmažíte na pánvi palačinky. Škvarky uvolní dostatek tuku, pánev není třeba vymazávat.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: