Brownie vafle

Různé vafle se řadí u nás doma mezi oblíbenější snídaně. Jak nemám ráda schraňování spousty přístrojů, tak právě vaflovač používám často. Jestli váháte nad jeho pořízením, já hlasuji pro jeko koupi. Jen si dejte pozor, aby měl dostatečně masivní plotny s malou mezerou mezi nimi a slušný výkon, jinak se místo křupavých vaflí dočkáte leda gumovitých lívanců s prohlubněmi.

I v rámci nízkosacharidové stravy je řada možností, jaké těsto ve vaflovači připravit, sladké i slané. Ze sladkých můžete zvolit třeba právě můj recept inspirovaný konzistencí brownies.

Uvnitř jsou tyto vafle měkkoučké a na povrchu křupavé, s opravdu intenzivní chutí čokolády skrz naskrz. Zmíněný low carb sen čokoholika vzniknul v mojí kuchyni jednoho chladného rána jako variace na čokoládový dort bez mouky. V rámci ranní rychlé přípravy z bílků nešlehám sníh, ale vafle kypřím práškem do pečiva. A aby těsto bylo dostatečně pevné, použila jsem větší množství čokolády a k tomu navrch ještě trochu kakaa.

… ” brownie vafle byly úspěch na první pokus ” …

Pozor ale, kvalita, chuť čokolády a kakaového prášku jsou v tomto receptu zásadní. Mezi moje oblíbené značky obojího patří Čokoládovna Troubelice. Slušné, i když chutí i vůní slabší než troubelické a přitom paradoxně dražší, nicméně v supermarketech dostupné, je Přírodní kakao Dr. Oetker. V místním obchodě často kupuji 85% čokoládu Elysia Noir, její chuť mi přijde velmi příjemná. A určitě se nespletete s bio čokoládou od Vivani.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Brownie vafle

Skrz naskrz extra čokoládové, hutné i křehké zároveň
Chod dezert, snídaně, svačina
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 10 minut
Vaření 10 minut

Suroviny

  • 40 g másla (nebo 30 g panenského kokosového oleje)
  • 60 g 85% čokolády
  • 2 ks velkých vajec
  • 10 g nepraženého kakaového prášku
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku

Postup

  • Rozpusťte máslo, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Pokud by se čokoláda nechtěla úplně všechna roztéct, směs mírně přihřejte.
  • V tekuté směsi másla a čokolády dohladka rozmíchejte vejce. Přidejte kakaový prášek a kypřící prášek a umíchejte hladké husté (až tahavé) těsto.
  • Těsto obsahuje dost tuku, vaflovač proto není potřeba nevymazávat. Na rozpálenou plotnu vaflovače rozprostřete část těsta, vaflovač zaklopte a vafli usmažte. Pomocí kuchyňských kleští hotovou vafli vyndejte a stejným způsobem usmažte i zbylé těsto.
  • Hotové vafle podávejte ještě teplé ozdobené ovocem. Můžete je posypat oříšky nebo doplnit (kokosovým) jogurtem.

Tipy

Vafle jde připravit i úplně bezmléčné, stačí máslo nahradit menším množstvím kokosového oleje, jak je uvedeno v seznamu surovin.
Je možné jich usmažit větší množství, zamrazit je a poté krátce rozpékat v troubě.
Vyzkoušeli jste tento recept?Přidejte svoje foto na Instagram a označte ho @skritcikuchyne nebo #skritcikuchyne

Brownie vafle jsme od prvního pokusu snídali už několikrát, ve verzi s máslem (zde najdete jejich nutriční hodnoty při podávání s jahodami) i ve variantě s kokosovým olejem. Miluji je hlavně já a moje starší dcera, mladší syn je spíš na palačinky a muž obvykle ráno nejí nic.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: