Čokoládová omáčka s máslem

Nevíte, čím dochutit vafle, palačinky nebo lívance? Pokud jste fanoušky kakaovníku jako já, už nemusíte dumat. Tato geniálně jednoduchá a sametově hebká čokoládová omáčka je skvělá volba. Vlastně je tak snadná a na suroviny nenáročná, že jsem váhala, zda stojí za vlastní recept. A po několika opakováních jsem dospěla k názoru, že ji sem vložit musím.

Pokud už nějaký čas můj blog sledujete, nejspíš jste si všimli, že čokoláda je moje láska. Ehm, lehká závislost, mám-li být upřímná. A prozatím s tím nehodlám nic dělat. Z mého pohledu ideální čokoláda obsahuje nad 80, lépe nad 85 procent kakaových součástí, a to kakaové hmoty, případně kakaového másla. Trochu puristicky preferuji čokolády bez vanilky a bez lecitinu, se sójovým ji nejím vůbec (sója mému trávení nedělá dobře a čistota lecitinu je nejistá), velmi ohavně se tvářím na polyglycerolpolyricinoleát a umělý ethylvanilín.

Diskutabilní mi přijde přídavek (odtučněného) kakaového prášku. Jde o zpravidla levnější formu navýšení procent kakaových složek v čokoládě pomocí „zbytků“ po vylisování kakaového másla. Zdá se mi, že kakaový prášek kazí chuť a strukturu čokolády. Většinou pak bývá nepříjemně hořká a drhne na jazyku a patře. Výjimkou jsou některé z čokolád, kde ve složení kromě kakaové hmoty a kakaového prášku najdete i kakaové máslo.

… ” ostatně tuk je nositelem chuti a platí to i u čokolád ” …

Netrvám na jedné jediné značce čokolády, ale několik se jich řadí mezi moje oblíbenější. Mohu jedině doporučit 100% čokoládové kousky od LifeLike a vysokoprocentní tabulky a zlomky z Čokoládovny Troubelice. V naší obci snadno seženu 85% čokoládu Elysia Noir nebo na Rohlík.cz úžasnou Vivani 92% či Marks & Spencer 85%, i přes obsah kakaového prášku chuťově příjemnou. Z kterékoliv z nich připravená čokoládová omáčka bude skvostná.

0 z 0 hlasy
Vytisknout Připnout

Čokoládová omáčka s máslem

Sametově jemná teplá omáčka vhodná na palačinky, lívance a vafle
Chod dezert, omáčka
Kuchyně americká, evropská, nízkosacharidová
Množství 2 porce
Příprava 5 minut

Suroviny

  • 30 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 85%)
  • 25 g másla

Postup

  • Čokoládu rozlámejte na kousky.
  • V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte.
  • Teplou omáčku ihned podávejte.

Tipy

Čokoládu a máslo není nutné odvažovat. Postačí použít přibližně stejný objem másla jako čokolády.
Vyzkoušeli jste tento recept?Přidejte svoje foto na Instagram a označte ho @skritcikuchyne nebo #skritcikuchyne

Výš jsem vám prozradila moje nejoblíbenější čokolády. A určitě by se našly i další, na kterých bych si pochutnala. A značky čokolád, které ráda nemám? Zkuste hádat.

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: