Čokoládová pěna

Klasická francouzská čokoládová pěna neboli mousse au chocolat je velmi efektním, i když surovinami a postupem jednoduchým, dezertem. Můžete čekat intenzivně čokoládový a poměrně sytivý, přesto ale sametově hebký a nadýchaný krém. Co vám budu povídat víc, je to prostě splněný sen čokoholika.

Neexistuje skoro žádné jídlo, ke kterému by nešla připravit jeho nízkosacharidová varianta. V některých případech je úprava jednoduchá, jindy to vyžaduje úplně odlišný postup a větší úpravy surovin. Nicméně čokoládová pěna je případ první. Pouze použijete vysokoprocentní čokoládu a další cukr z receptu vynecháte. Ostatní přísady zůstanou beze změny. Kromě čokolády budete potřebovat jen vejce, kousek másla a špetičku soli pro zvýraznění chuti.

… ” možná máte ze syrových vajec strach ” …

Konečné rozhodnutí, zda je použijete a nebo zvolíte jiný recept, je na vás. Dovolím si ale nejprve několik poznámek. S ohledem na výživové vlastnosti mají syrová vejce několik plusů i mínusů. Jejich slušný výčet naleznete například v tomto článku. Avšak hlavním důvodem obav bývá salmonelóza. Nicméně v posledních letech výskyt salmonel v komerčních chovech drůbeže výrazně poklesl (a při výskytu nákazy nelze vejce běžně prodávat). Vajíčka z domácích zdrojů mohou být rizikovější. Já bych proto na francouzskou čokoládovou pěnu doporučila použít slepičí vejce kupovaná, co nejčerstvější a samozřejmě s neporušenou skořápkou a v chladu uchovávaná.

Pokud ale vaše obavy ze syrových vajíček přetrvávají, na mém blogu najdete i jiné čokoládové bomby. Z podobných surovin, jaké byste použili na přípravu pěny, můžete upéct čokoládové dortíky ve sklenici. A nechce-li se vám stát u trouby, možná vám přijde vhod čokoládový arašídový nugát.

5 z 1 hlasu
Vytisknout Připnout

Čokoládová pěna

Intenzivně čokoládový, přesto ale sametově hebký a nadýchaný dezert
Chod dezert, svačina
Kuchyně evropská, nízkosacharidová
Množství 3 porce
Příprava 1 hodina 15 minut

Suroviny

  • 90 g 85% čokolády
  • 30 g másla
  • 3 ks středních vajec
  • nerafinovaná sůl

Postup

  • V hrnečku v mikrovlnné troubě (surovinami nemusíte míchat) a nebo za stálého míchání v kastrůlku při mírném výkonu plotýnky rozehřejte čokoládu s máslem. Směs potřebujete tekutou, ale ne příliš horkou, aby se následně přidávaná vejce nesrazila. Čokoládu s máslem nevařte, jen ohřejte do rozpuštění. Nechcete, aby čokoláda zhořkla a zhrudkovatěla.
  • Vyklepejte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. 
  • Do tekuté vlažné čokolády s máslem zašlehejte žloutky. Poté po částech vmíchejte bílkový sníh. Jemně, aby pěna zůstala nadýchaná, zároveň ale důkladně, aby v ní nezůstaly kousky nerozmíchaného sněhu.
  • Hotovou čokoládovou pěnu rozdělte do 3 malých skleniček, hrnečků či mističek. A uložte ji na alespoň jednu hodinu do ledničky, aby před podáváním zpevnila.

Tipy

Preferuji rozehřívání čokolády v mikrovlnné troubě. Nemusí se s ní míchat, má menší tendence se připalovat a je to i rychlejší.
Vyzkoušeli jste tento recept?Vložte komentář a nebo hodnocení hvězdičkami. Přidejte svoje foto na Instagram a označte @skritcikuchyne či #skritcikuchyne 😉

Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou. Já jsem ji před focením ozdobila třešněmi a najemno nasekanými makadamiovými oříšky. Hodily by se i jahody, maliny, borůvky, rybíz, mandle, lískové či vlašské ořechy. Co použije vy?

Pokud se Vám můj blog a zdejší recepty líbí, budu ráda, když mě podpoříte. Můžete mi poslat na účet menší či větší částku. Napadá-li Vás ale jiná možnost, jak mi pomoci chod blogu udržovat, neváhejte mě kontaktovat.

Sdílet: